Linkovi

STOLTENBERG: Čvrste veze NATO saveza sa svima na Zapadnom Balkanu


NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a media conference at NATO headquarters in Brussels, Dec. 3, 2018.
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a media conference at NATO headquarters in Brussels, Dec. 3, 2018.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je pristupanje Crne Gore zapadnoj vojnoj alijansi povećalo sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu što je izuzetno važno za NATO i dodao da ta alijansa ima čvrste odnose sa svim zemljama u regionu.

U intervjuu za podgoričku Pobjedu, Stoltenberg je rekao da se raduje što će Makedonija postati 30. članica tog vojnog saveza, da u potpunosti podržava BiH na evroatlantskom putu i poštuje odluku Srbije da ostane vojno neutralna ali da njeguje partnerstvo sa zapadnom vojnom alijansom.

"Srbija je i dalje vrijedan partner. NATO u potpunosti poštuje činjenicu da Srbija ne teži pridruživanju NATO, u smislu njene politike vojne neutralnosti. Istovremeno, pozdravljamo činjenicu da je Srbija izabrala put partnerstva sa NATO. Naše partnerstvo koristi i Srbiji i NATO", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO ponovio je da je usvajanje zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbjednosti u vojsku odluka donijeta u pogrešno vrijeme, uprkos zabrinutosti koju je NATO izrazio tim povodom.

"Iako je u načelu tranzicija Kosovskih bezbjednosnih snaga pitanje o kojem Kosovo treba da odluči, mi smo jasno stavili do znanja da ovaj potez dolazi u pogrešno vrijeme. NATO podržava razvoj Kosovskih snaga bezbjednosti u okviru njihovog trenutnog mandata. Sa promjenom mandata, Sjevernoatlantski savez će morati da preispita nivo angažovanja NATO sa Kosovskim snagama bezbjednosti", rekao je Stoltenberg, a prenio portal CDM.

Stoltenberg je dodao i da "sve strane moraju da osiguraju to da ova odluka, koja je donesena u pogrešno vrijeme, neće dodatno povećati napetosti u regionu" i da "svi politički akteri u regionu moraju da se fokusiraju na napredak u reformama i na dijalog".

On je naveo da je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Ramuša Haradinaja informisao o aktuelnoj diskusiji među članicama NATO.

"Naglasio sam da je važno zadržati smirenost i uzdržati se od bilo kakvih izjava ili akcija koje mogu dovesti do eskalacije. U tom kontekstu, pozdravljam stalnu komunikaciju između našeg komandanta Kfora, general-majora Lorenca D’Adarija i njegovih kolega u regionu, uključujući njegov nedavni sastanak u Nišu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Milanom Mojsilovićem", rekao je Stoltenberg.

On je istakao da NATO nastavlja da "u potpunosti podržava proces normalizacije između Beograda i Prištine, kroz dijalog koji podržava EU" što je "ključno za regionalni mir i sigurnost".

Govoreći o zemljama regiona, Stoltenberg je kazao da je učešćem u važnim NATO misijama, poput one u Afganistanu i na Kosovu i spremnošću da izdvoji dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu, Crna Gora pokazala da je pouzdan i čvrst saveznik.

Dodao je da je njeno pristupanje zapadnoj vojnoj alijansi povećalo sigurnost i sabilnost na Zapadnom Balkanu. Stoltenberg je pozdravio rad na implementaciji sporazuma Makedonije i Grčke o imenu koji je u toku i rekao da ga raduje što će Makedonija biti 30. članica NATO, nakon što nacionalne procedure budu završene.

Ocijenio je da "Bosna i Hercegovina, takođe, daje značajan doprinos NATO operacijama" i dodao da NATO "u potpunosti podržava njihov evroatlantski integracioni put".

XS
SM
MD
LG