Linkovi

Rusija ne želi BiH vidjeti u NATO savezu, dok SAD pozivaju bh. političare da zemlju integrišu u Savez


NATO zastava
NATO zastava

I dok je put BiH ka NATO savezu zapeo na Vijeću ministara BiH, od šefa ruske diplomatije danas stiže jasna poruka – Rusija se ne slaže sa pristupom BiH u NATO.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

„To je ono sa čim Rusija ne može da se složi. (...) Pravila koja se promovišu na Balkanu su dovoljno opasna i odražavaju maniju da se gurnu sve balkanske države što je prije moguće”, riječi su ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova izgovorene na godišnjoj konferenciji za novinare.

Sedmicu prije, američki državni sekretar Mike Pompeo u pismu članovima Predsjedništva BiH je naglasio kako je BiH od strateškog značaja za stabilnost u regiji, navodeći dalje da Sjedinjene Države žele jaču saradnju.

Pozvao je bh. vlasti da usvoje Nacionalni godišnji program, a što je i NATO uslov za Aktivaciju akcionog plana za članstvo BiH u NATO postavljen u decembru prošle godine.

“Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan

Mike Pompeo
Mike Pompeo

uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima sa EU”, navodi Pompeo.

Upravo usvajanje Nacionalnog godišnjeg plana predstavlja jednu vrstu zastoja pristupa BiH u NATO. Razmatranje godišnjeg plana već je nekoliko puta povučeno sa sjednice Vijeća ministara BiH, a posljednji put jučer. Sve zbog zahtjeva koji dolazi od srpskih političara.

Prema ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnadku, Nacionalni godišnji plan treba razmatrati novi saziv Vijeća ministara BiH, a ne postojeći koji radi u tehničkom mandatu, jer novi saziv još nije formiran.

Formiranje državnog nivoa vlasti u BiH je povezano sa Nacionalnim godišnjim planom koji je korak bliže BiH ka NATO savezu.

Oko NATO-a su podijeljeni članovi Predsjedništva BiH. Šefik Džaferović i Željko Komšić se zalažu za NATO put BiH, a žestoko protivi Milorad Dodik.
Oko NATO-a su podijeljeni članovi Predsjedništva BiH. Šefik Džaferović i Željko Komšić se zalažu za NATO put BiH, a žestoko protivi Milorad Dodik.

Za Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, usvajanje tog dokumenta je prioritet. U suprotnom, najavaljuje da neće podržati imenovanje kandidata iz stranke Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, na poziciju prvog čovjeka Vijeća ministara BiH.

Političari iz entiteta Republika Srpska čine sve da BiH ostane vojno neutralna zemlja, a taj stav dijeli ogroman broj drugih političara iz Republike Srpske.

„Ja ću se pridržavati rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i sve što je izvan toga i što predstavlja bilo kakvo uključivanje u bilo kakav vojni saziv, bilo NATO ili neki drugi, sa moje strane neće biti podržano", stav je Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva.

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, ranije je podsjetio da je integracija BiH u NATO jedan od najvažnijih spoljno-političkih ciljeva.

I građani su podijeljeni oko NATO-a, što pokazuju provedene ankete prema kojima su građani entiteta Republika Srpska mahom protivnici NATO saveza i njihov je stav da BiH bude vojno neutralna, dok je u Federaciji BiH potpuno suprotno gledište.

U intervjuu na kraju 2017. za bh. agencije, američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack se osvrnula na značaj približavanja BiH NATO savezu.

„Vidimo širom BiH da građani žele ekonomski razvoj i bezbjednost, a približavanje NATO-u obezbjeđuje jedan okvir za sigurnost koji će omogućiti ne samo građanima, već i firmama koje razmatraju situaciju u BiH da se osjećaju bezbjednije jer su njihova ulaganja zaštićena”, rekla je Cormack koju će zamijeniti Eric Nelson.

XS
SM
MD
LG