Linkovi

Navalni: Iza trovanja stoji Putin


Fotografija sa Instagram profila Alekseja Navalnog
Fotografija sa Instagram profila Alekseja Navalnog

Ruski opozicionar Aleksej Navalni izjavio je za njemački magazin Špigl da iza njegovog trovanja stoji ruski predsjednik Vladimir Putin, ali je istakao da ga se ne boji.

Navalnom je u avgustu pozlilo na letu za Moskvu, pa je hitno prebačen u bolnicu u Sibiru, a nekoliko dana kasnije u Berlin na liječenje. Njemačka je saopštila da je Navalni vjerovatno otrovan nervnim agensom Novičok.

"Tvrdim da Putin stoji iza ovog zločina i nemam drugu verziju onoga što se dogodio...Ne osjećate bol, ali znate da umirete", opisao je Navalni za Špigl momenat kada je počeo da osjeća efekte trovanja.

Ruski opozicionar je u septembru izašao iz bolnice, a njegovi saradnici su rekli da će biti potrebno najmanje mjesec dana da ponovo stekne fizičku kondiciju.

Zapad je zahtijevao od Kremlja objašnjenje, ali je Moskva negirala da je umiješana u trovanje i saopštila da tek treba da sagleda dokaze u ovom slučaju.

Navalni je najavio i da će se vratiti u Rusiju.

"Moj zadatak je da ostanem neustrašiv. I ne bojim se. Ako mi se ruke tresu, to je od otrova, ne od straha. Neću učiniti Putinu to zadovoljstvo da se ne vratim u Rusiju".

Ruski opozicionar i njegova supruga trenutno žive u iznajmljenom stanu u Berlinu, ali on je odlučan da "ne želi da bude opozicioni lider u egzilu".

U bolnici ga je posjetila i njemačka kancelarka Angela Merkel, za koju Navalni kaže da je dobro upućena u dešavanja u Rusiji.

"Moj utisak je da joj nije potreban moj savjet. Ali svaka strategija koja se pravi mora da uračuna i visok stepen Putinovog ludila", zaključio je Navalni i dodao da misli da Putin ne bi rizikovao da uđe u sukob sa Berlinom.

XS
SM
MD
LG