Linkovi

Njemačka: Navalni pod policijskim zaštitom zbog vjerovatnog trovanja


Policija ispred bolnice u Berlinu u kojoj se liječi ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, 22. avgust 2020.
Policija ispred bolnice u Berlinu u kojoj se liječi ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, 22. avgust 2020.

Njemačka je saopštila u ponedjeljak da je ruski opozicioni lider Aleksej Navalni pod policijskom zaštitom u bolnici u Berlinu nakon što je utvrđeno da je vjerovatno otrovan dok je vodio kampanju u Sibiru.

Njemački zvaničnici su naveli da je i dalje u kritičnom, ali stabilnom stanju.

Navalniju je pozlilo prošlog četvrtka u avionu nakon što je popio čaj koji je, kako vjeruju njegovi saveznici, bio pomiješan sa otrovom. Dugogodišnji kritičar ruskog predsjednika Vladimir Putina u subotu je prebačen na liječenje u Njemačku.

"Sumnja se da je gospodin Navalni otrovan kada se uzme u obzir da je u novijoj ruskoj istoriji, nažalost, bilo nekoliko sličnih slučajeva. Zato što se gotovo sigurno može reći da je riječ o trovanju, zaštita je neophodna", rekao je novinarima Štefen Zajbert, portparol njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ruska vlada nije komentarisala njemačko saopštenje. Kremlj je u petak saopštio da još nije jasno zbog čega je Navalnom pozlilo i da početni testovi nisu pokazali da ja otrovan.

Russian opposition leader Alexei Navalny, his wife Yulia, opposition politician Lyubov Sobol and other demonstrators march in memory of murdered Kremlin critic Boris Nemtsov in downtown Moscow on February 29, 2020.
Russian opposition leader Alexei Navalny, his wife Yulia, opposition politician Lyubov Sobol and other demonstrators march in memory of murdered Kremlin critic Boris Nemtsov in downtown Moscow on February 29, 2020.

Incident bi mogao dodatno da zategne već loše odnose Rusije i njenih evropskih i NATO susjeda, koji su je u prošlosti optuživali za napade na disidente. Moskva je odbacila te optužbe.

Ljekari u bolnici u Sibiru, koji su prvo liječili Navalnog, saopštili su u ponedjeljak da su mu spasili život, ali da nisu našli tragove otrova u krvi.

"Da smo našli neku vrstu otrova, i da je to potvrđeno, bilo bi nam lakše. To bi bila jasna dijagnoza, jasno stanje sa utvrđenim tretmanom", rekao je ljekar Anatolij Kaliničenko novinarima u sibirskom gradu Omsku.

Ruski ljekari nisu naveli od čega su liječili ruskog opozicionara. Prošle nedjelje su kazali da mu je uspostavljena dijagnoza poremećaja metabolizma, koji je vjerovatno izazvan niskim nivoom šećera u krvi.

Poručili su i da nisu bili pod pritiskom vlasti dok su liječili Navalnog.

Navalnijeva portparolka Kira Jarmuš rekla je u ponedjeljak da je ruskoj policiji i Istražnom komitetu prijavljeno da se sumnja da je riječ o trovanju, čim je ruskom opozicionom lideru pozlilo.

Policija i Istražni komitet nisu komentarisali Navalnijev slučaj. Navalni je dugogodišnji protivnik Kremlja. Razotkrivao je, kako je navodio, slučajeve korupcije na visokom nivou i mobilisao mlade demonstrante.

Više puta je hapšen zbog organizovanja skupova i protesta, a protiv njega su podizane i optužbe zbog istrage korupcije. Zabranjeno mu je da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2018. godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG