Linkovi

Ruski opozicionar Navalni prebačen na liječenje u Njemačku


Doktor iz bolnice u Omsku Anatolij Kaliničenko govori o stanju Alekseja Navalnog
Doktor iz bolnice u Omsku Anatolij Kaliničenko govori o stanju Alekseja Navalnog

Teško bolesni ruski opozicionar Aleksej Navalni avionom je prebačen u Njemačku kako bi dobio odgovarajuću medicinsku pomoć, nakon što su njegovi saradnici optužili ruske vlasti da su pokušali da spriječe njegovu medicinsku evakuaciju kako bi zataškali tragove trovanja. Ljekari iz bolnice u Sibiru saopštili da u krvi Navalnog nisu pronašli tragove otrova.

Navalni je transportovan u medicinski indukovanoj komi ali su ljekari u sibirskom gradu Omsku saopštili da mu život nije u neposrednoj opasnosti, i da su mu moždane funkcije stabilne.

Kira Jarmuš, portparolka Navalnog navodi da je njegova supruga Julija Navalnaja takođe bila u avionu.

Navalni, dugogodišnji protivnik predsjednika Vladimira Putina i njegovih saradnika i borac protiv korupcije, onesvijestio se u avionu za Moskvu u četvrtak, nakon što je popio čaj za koji njegovi saradnici vjeruju da je bio otrovan.

Ljekari nisu dozvolili transport pa se predomislili

Doktor Anatolij Kaliničenko rekao je da bolnica ima kompletnu dijagnozu Navalnog, ali da ne može da je saopšti u ovom momentu.

U sibirski grad Omsk sletio i medicinski avion iz Njemačke koji je došao da prebaci Navalnog u tu zemlju. Međutim, ruski ljekari su prvo rekli da je stanje opozicionara i dalje nestabilno da bi mogao da putuje da bi nešto kasnije promijenili mišljenje.

Saradnici Navalnog su upozorili da vlasti željele da spriječe njegovu evakuaciju i da ga time stavili u smrtnu opasnost.

Njemački ljekari koji su tokom noći doputovali u Omsk da transportuju Navalnog u Berlin izjavili su da je on u dovoljno dobrom stanju za put, saopštila je njemačka fondacija "Bioskop za mir", aktivistička organizacija koja je poslala avion. "Njemački medicinski tim kaže da su spremni i voljni da prebace Navalnog u Berlin što je i želja njegove porodice. Ruske vlasti su saopštile da su se konsultovali sa njemačkim lekarima i da nije bezbjedno da Navalni putuje. To nije tačno", saopštila je fondacija.

Porodica optužuje Moskvu da "zataškava trovanje"

Porodica i saradnici ruskog opozicionog lidera optužuju Moskvu da blokira njegovu medicinsku evakuaciju u Njemačku da bi zataškala "pokušaj da se on otruje."

Razgovarajući sa novinarima ispred bolnice u Omsku, supruga Navalnog, Julija Navalnaja i Ivan Zdanov, njegov saradnik, izjavili su da je ta odluka dovela ruskog opozicionara u životnu opasnost.

"Odbijaju da dozvole transport Alekseja. Mi smo uvjereni da je to zato da bi se hemijska supstanca u njegovom tijelu rastvorila, da bi se sve čestice supstance rastvorile. On nije u dobrom stanju i mi svakako ne možemo da vjerujemo ovoj bolnici i zahtijevamo da ga predaju nama da bismo mogli da ga liječimo u nezavisnoj bolnici čijim ljekarima vjerujemo."

Julija Navalnaja ranije danas je pisala predsjedniku Putinu i apelovala da dozvoli da Navalni bude prebačen u Njemačku. Takođe je izjavila da joj nije dozvoljen pristup njemačkim ljekarima koji su doputovali u Omsk.

Aleksej Navalni se bori za život pošto je popio čaj u avionu za Moskvu, za koji njegovi saradnici vjeruju da je bio otrovan.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je da je zabrinut zbog Alekseja Navalnog u telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je rekao da je Navalnom pružena adekvatna medicinska njega.

Portparolka Komesara UN za ljudska prava rekla je da je slučaj Navalnog "veoma zabrinjavajući" i da mu je potrebno pružiti svu neophodnu medicinsku njegu kako bi se oporavio.

XS
SM
MD
LG