Linkovi

Njemačka: Navalni otrovan nervnim gasom


Alexei Navalny

Ruski opozicionar Aleksej Navalni, koji se liječi u bolnici u Berlinu gdje je još u komi, otrovan je nervnim agensom iz porodice Novičok, saopštio je portparol njemačke vlade.

Toksikološki rezultati uzoraka krvi Navalnog, koje je sakupila njemačka vojna laboratorija, pružaju "nesumnjiv dokaz" da je ruski opozicionar otrovan Novičokom, naveo je Štefen Zajbert u saopštenju.

Federalna vlada obavijestiće svoje partnere u Evropskoj uniji i NATO o rezultatima istrage, dodao je Zajbert. "Razgovaraćemo o odgovarajućem zajedničkom odgovoru sa partnerima."

Šef njemačke diplomatije Hajko Mas u srijedu je pozvao Rusiju da istraži trovanje Alekseja Navalnog poslije rezultata kliničkih testova u Njemačkoj. "Zbog toga je još važnije da Rusija hitno identifikuje odgovorne i privede ih pravdi", rekao je Mas. "Najsnažnije osuđujemo napad."

FILE - Police officers stand outside the Charite Mitte Hospital Complex, where Russian opposition leader Alexei Navalny is receiving medical treatment, in Berlin, Germany, Aug. 24, 2020.
FILE - Police officers stand outside the Charite Mitte Hospital Complex, where Russian opposition leader Alexei Navalny is receiving medical treatment, in Berlin, Germany, Aug. 24, 2020.

Portparol Kremlja rekao je da Njemačka nije obavijestila vladu u Moskvi da vjeruje da je Navalni otrovan novičokom, prenijela je agencija RIA novosti.

Novičok je smrtonosna grupa nervnih agensa koje je sovjetska vojska razvila 1970-ih i 1980-ih.

Britanija tvrdi da je Rusija upotrebila novičok da bi otrovala bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku u britanskom gradu Salzberiju prije dve godine. Rusija je više puta demantovala da je bila umiješana u atentat, koji su Skripalj i kćerka preživjeli, ali je nastradao jedan britanski građanin.

"Šokantno je da je Aleksej Navalni postao žrtva napada hemijskim nervnim agensom u Rusiji", rekao je Zajbert. "Federalna vlada najoštrije osuđuje taj napad."

Navalni, političar i istražitelj korupcije koji je jedan od najžešćih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, razbolio se na letu za Moskvu iz Sibira 20. avgusta i prebačen u bolnicu u sibirskom gradu Omsku, gdje je avion hitno sletio.

Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu Čerite u Berlinu, gdje su ljekari prošle nedjelje naveli da prvi testovi pokazuju da je Navalni otrovan.

Rusija je već pod zapadnim sankcijama poslije aneksije Krima prije šest godina, a novi okršaj sa evropskim zemljama ili Sjedinjenim Državama mogao bi da dodatno naudi njenoj ekonomiji. Vrijednost ruske rublje pala je u odnosu na euro poslije saopštenja njemačke vlade.

XS
SM
MD
LG