Linkovi

Njemačka povećava pritisak na Rusiju zbog Navalnog, ne isključuje ni sankcije


Ruski opozicionar Aleksej Navalni (Foto: Alexander NEMENOV / AFP)
Ruski opozicionar Aleksej Navalni (Foto: Alexander NEMENOV / AFP)

Njemačka je u nedjelju povećala pritisak na Rusiju zbog trovanja ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog i upozorila da bi izostanak podrške Moskve u istrazi tog slučaja mogao da "primora" Berlin da preispita sudbinu njemačko-ruskog gasovoda.

Nadam se da nas Rusi neće natjerati da promijenimo stav o izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2 po dnu Baltičkog mora" rekao je njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas za list "Bild am Sontag".

Mass je dodao da će Njemačka "morati da konsultuje svoje partnere, ako ruska strana ne dopinese istrazi narednih dana". Nije isključio ni mogućnost kaznenih mjera protiv Rusije i dodao da "ako budemo razmatrali sankcije, one bi trebalo da budu efikasno usmjerene".

Međutim, njemački zvaničnik priznao je da bi zaustavljanje izgradnje gotovo završenog gasovoda nanijelo štetu njemačkim i evropkim kompanijama.

“Ko god to zahtijeva morao bi da da bude svjestan posljedica. U izgradnji učestvuje više od 100 kompanija iz 12 evropskih zemalja, a oko polovina je iz Njemačke", naglasio je Msas.

Njemačka vlada je pod sve većim pritiskom da iskoristi gasovod Sjeverni tok, kojim bi ruski gas direktno bio isporučivan Njemačkoj, da natjera Kremlj da pruži odgovore o trovanju Navalnog.

Ruski opozicionar, koji kritikuje Kremlj i istražuje korupciju, razbolio se prošlog mjeseca na letu za Moskvu, nakon čega je odveden u bolnicu u sibirskom gradu Omsku. Prebačen je zatim na liječenje u jednu bolnicu u Berlinu, gdje je i dalje u vještačkoj komi.

Njemačke vlasti saopštile su da su testovi pokazali da je Navalni otrovan nervnim agensom iz grupe "novičok", koji razvijen tokom sovjetske ere.

“Očekujemo od Rusa da rasvijetle taj ozbiljan zločin. Ako nemaju ništa sa napadom, u njihovom je interesu da stave činjenice na sto", naveo je Msas.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina odbacio je optužbe da je Kremlj umiješan u trovanje Navalnog i poručio prošle nedjelje da Njemačka nije dala nikakve dokaze Moskvi o stanju ruskog opozicionara.

Njemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da je trovanje Navalnog pokušaj ubistva da bi se ućutkao jedan od najžešćih Putinovih kritičara i zatražila punu istragu.

Ljekari u bolnici u Berlinu navode da je Navalni u stabilnom stanju, ali očekuju da njegov oporavak dugo traje i ne isključuju dugotrajne zdravstvene posljedice.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG