Linkovi

Ministri EU pozivaju na smanjenje tenzija u BiH


Evropski ministri iz država članica Evropske unije (EU) pozvali su na smanjenje tenzija u Bosni i Hercegovini (BiH).

Francuski ministar za Evropu Clement Beaune izrazio je zabrinutost zbog situacije u BiH.

„Ono što se dešava u Bosni i Hercegovini nas mnogo optereċuje. Radi se o veoma zabrinjavajuċem pitanju”, izjavio je Beaune.

Narodna skupština bh entiteta Republike Srpske (NSRS) usvojila je u petak, 10. decembra, informacije o „prenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske”, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prijestolnica.

Ministar inostranih poslova Luksemburga Jean Asselborn naglasio je da EU treba da šalje jasnu poruku zvaničnicima BiH da se Dejtonski sporazum ne smije potcjenjivati.

On je naglasio da BiH ima jasnu perspektivu članstva u EU.

„Kako taj (evropski) put ne bi bio zatvoren, potrebno je da odgovorni političari, a pre svega Dodik i Republika Srpska znaju da podjelama i separatizmom ne možemo da napredujemo. Dogodiċe se upravo suprotna stvar”, naglasio je Asselborn.

On je poručio da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik treba da prestane sa akcijama.

Za šeficu hrvatske diplomatije je veoma važno da se obezbjedi ustavno garantovanu jednakost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

„Ponavljamo potrebu za dijalogom i smanjenjem tenzija, sve u skladu sa Dejtonskim sporazumom koji je donio mir u BiH po modelu jedna država, dva entiteta i tri naroda”, izjavila je Metelko-Zgombić.

Ove poruke su ministri prenijeli prije početka sastanka Savjeta opštih polova EU gdje se raspravlja o godišnjim zaključima za zemlje koje su u procesu pristupanja u EU.

Riječ je o najvažnijoj godišnjoj raspravi na nivou EU o mogućnosti širenja evropskog bloka ka zemljama koje ciljaju punopravno članstvo, a što se odnosi na šest država Zapadnog Balkana i Tursku.

Inače francuski ministar za Evropu Clement Beaune, čija zemlja preuzima predsedavanje EU od prvog januara naredne godine, naglasio je da Francuska ima odgovornost da zemljama regiona, poput Albanije i Sjeverne Makedonije pruži jasnu perspektivu.

„Moramo da odblokiramo situaciju kako bi počeli pregovore i spremni smo na to sada ili tokom našeg predsjedavanja Savetom EU”, izjavio je on.

U nacrtu zaključaka oko kojih raspravljaju ministri, između ostalog stoji da se očekuje otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom „što je prije moguċe” po moguċnosti ove godine, odmah nakon usvajanja pregovaračkog okriva za ove dve zemlje.

Malo je vjerovatno da ċe se ovaj dio zaključaka usvojiti u ovoj formi buduċi da Bugarska, koja blokira otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, i dalje nije pokazala naznake popuštanja.

Luksemburški šef diplomatije Asselborn je pred novinarima izrazio nadu da ċe se sa novom vladom u Sofiji odblokirati proces. Kako je naveo, nova bugarska vlada je zainteresovana da nađe rješenje za Sjevernu Makedoniju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG