Linkovi

Schmidt parlamentarcima BiH: Ukinut ću 'Inzkov zakon' ako donesete svoj


Visoki predstavnik za BiH, Christian Schmidt
Visoki predstavnik za BiH, Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u pismo upućenom parlamentarcima BiH poručio je da je spreman ukinuti izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, koje je donio njegov prethodnih Valentin Inzko, ako oni sami donesu zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

"Bit ću spreman da ukinem postojeći Zakon kada na snagu stupi novi
zakon usklađen s europskim i međunarodnim standardima koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH", napisao je Schmidt u pismo koje je Radio Slobodna Evropa dobio na uvid.

zmjene i dopune zakona koje je donio bivši predstavnik ne prihvaćaju politički predstavnici iz Republike Srpske.

Osim toga, u Domu naroda Parlamenta BiH, izaslanici iz Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, krajem novembra, tražili su povlačenje "Inzkovog zakona".

Zakon koji je Inzko donio u julu, poručio je Schmidt političarima, bi u tom slučaju postao suvišan i bio bi povučen.

"Do donošenja ovakve odluke naroda i njihovih predstavnika, postojeći zakon ostaje na snazi u cijeloj Bosni i Hercegovini", jasan je visoki predstavnik.

Negiranje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući genocid, sprječava društva da se nose s kolektivnom prošlošću i predstavlja nastavak zlostavljanja i ugrožava napore koji se poduzimaju u cilju postizanja pomirenja i trajnog mira, poručio je Schmidt.

U pismu je potcrtao da se izmjene i dopune krivičnog zakona BiH, donesene u julu 2021. godine, zasnivaju se na principu očuvanja temeljnih vrijednosti.

"Zakonodavni akti mogu ostvariti svoj potencijal u smislu promoviranja mira i pomirenja jedino ukoliko, paralelno s njima, u društvu postoji osnovni konsenzus, kao i zajednička spremnost da se pokaže razumijevanje i suosjećanje", napisao je visoki predstavnik, usporedivši sebe kao Nijemca iz generacije poslije Drugog svjetskog rata s mladima u BiH.

"Moji sunarodnjaci su imali bitnu pomoć međunarodne zajednice prilikom suočavanja s prošlošću", stoji u pismu.

Nakon što je bivši predstavnik Inzko donio izmjene i dopune koje se odnose na kriminaliziranje negiranja genocida, predstavnici iz entiteta Republika Srpska započeli su bojkot državnih institucija.

Osim ovoga, Narodna Skupština entiteta RS usvojila je zakon o neprimjenjivosti izmjena i dopuna Krivičnog zakona na teritoriji ovog entiteta.

Skupština je dopunila i Krivični zakonik entiteta kojim je sad kažnjivo, između ostalog, nazivanje Republike Srpske “genocidnom tvorevinom”.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG