Linkovi

PIC: Entiteti postoje samo na osnovu ustava BiH. RS krši Dejtonski sporazum


Arhiva: Sastanak Vijeća za provedbu mira (PIC), Sarajevo, juni 2018.
Arhiva: Sastanak Vijeća za provedbu mira (PIC), Sarajevo, juni 2018.

U Sarajevu su se 7. i 8. decembra 2021. sastali politički direktori Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini. Radi se o redovnom, drugom godišnjem sastanku nakon kojeg je na web stranici OHR-a objavljeno i saopštenje sa zaključcima:

"Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira podsjetio je sve strane na njihovu obvezu da se u potpunosti pridržavaju Općeg okvirnog sporazuma za mir, svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika. Ponovo je potvrdio svoju nedvosmislenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

Upravni odbor PIC-a je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira podsjetio je vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio GFAP-a i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da se moraju provoditi.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira ponovio je svoju punu potporu Visokom predstavniku u osiguravanju potpunog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir i izvršavanju njegovog mandata prema Aneksu 10 i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, koji ostaje nepromijenjen.

Istaknuto je da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente za održavanje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira naglasio je potrebu pune provedbe programa 5+2, koji je i dalje nužan za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira osuđuje radnje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj koje ozbiljno dovode u pitanje Daytonski okvir i štete stabilnosti u BiH i regiji. Vlasti u Republici Srpskoj također su najavile mjere koje bi, ako se budu postupile, vratile unazad 26 godina reformi provedbe mira, također važne za proces pristupanja EU.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira upozorava da usvajanje Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja kršenje i Aneksa 4. i Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir. Osim toga, usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima ne samo da dovodi u pitanje Aneks 4, otežava učinkovitu reakciju na pandemiju COVID-19, već i dalje udaljava BiH od usklađenosti sa standardima EU, uključujući jedinstveni ekonomski prostor.

Vezano za najavu mjera za jednostrano povlačenje Republike Srpske iz sporazuma o prijenosu nadležnosti na državu u oblastima obrane, neizravnog oporezivanja i pravosuđa, između ostalog, UO PIC-a je istaknuo da ne može biti jednostranog povlačenja iz sporazuma o prijenosu nadležnosti iz entiteta državi. Upravni odbor PIC-a dijeli zabrinutost koju su izrazili MMF i Svjetska banka u vezi s ozbiljnim posljedicama takvih akcija po vladine proračune, pristup financiranju i projekte strane pomoći. Radnje koje poduzima bilo koja strana kako bi potkopala GFAP snosit će posljedice.

U svjetlu ovih događaja, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira ponovio je svoju punu podršku i predanost bliskoj suradnji s visokim predstavnikom u izvršavanju njegovog ključnog mandata i njegovih izvršnih ovlasti, te pozdravlja njegov angažman s političkim čelnicima Bosne i Hercegovine u ispunjavanju 5. +2 Dnevni red, uključujući formiranje radne skupine za državnu i obrambenu imovinu.

Upravni odbor PIC-a je ponovio da svako podrivanje državnih institucija, ili pokušaj smanjenja funkcionalnosti ovih institucija, utječe na stabilnost BiH, ali i njenih entiteta i Brčko Distrikta. Upravni odbor PIC-a potiče sve čelnike da izgrade ozračje međusobnog povjerenja i da se uključe u dijalog, uključujući odmah napuštanje retorike koja izaziva podjele i eskalaciju, te destabilizira političke akcije ili odluke, koje stvaraju uznemirenost među građanima i potkopavaju mir i stabilnost u zemlji i zemlji. cijelu regiju. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira također je pozvao sve izabrane i imenovane predstavnike iz Republike Srpske da se bez daljnjeg odgađanja vrate u institucije na državnoj razini i da se angažiraju na reformama koje su neophodne za napredak Bosne i Hercegovine, uključujući i njezin euroatlantski put.

Upravni odbor PIC-a također je pozvao sve političke lidere da iskorijene korupciju koja ozbiljno podriva institucije, koči razvoj i potiče odljev ljudi, posebno mladih, iz BiH. Još jedan izborni ciklus ne smije proći bez povećanja integriteta i pravednosti izbornog procesa, te bez jednakih mogućnosti za sve građane da se kandidiraju za najviše dužnosti u ovoj zemlji. Upravni odbor PIC-a izrazio je punu potporu tekućim naporima na ustavnoj i izbornoj reformi. Osim toga, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira pozvao je stranke iz entiteta Federacije da vrate povjerenje, otklone disfunkciju i u potpunosti provedu izborne rezultate iz 2018. godine."

Ruska Federacija nije učestvovala na sastanku, navedeno je u saopštenju Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG