Linkovi

Banja Luka: Entitet pokušava državi oduzeti nadležnosti


Bosnia and Herzegovina - BiH Presidency Member Milorad Dodik and Republika Srpska President Zeljka Cvijanovic at a special session of the NSRS, Banja Luka, December 10, 2021.
Bosnia and Herzegovina - BiH Presidency Member Milorad Dodik and Republika Srpska President Zeljka Cvijanovic at a special session of the NSRS, Banja Luka, December 10, 2021.

Skupština Republike Srpske, jednog od dva BH entiteta, održala je u Banja Luci sjednicu na kojoj su usvojeni zaključci prema kojima se derogiraju nadležnosti države na teritoriji tog entiteta.

Radi se o državnim nadležnostima koje se odnose na sektore odbrane i vojske, poreske politike i sudstva. Prema riječima predsjednika entitetske vlade Radovana Viškovića radi se o 127 zakona.

Glasanje je obavljeno nakon osam sati sjednice i sve tačke usvojene su sa 49 glasova.

Akciju vraćanja nadležnosti države na entitet najavio je i vodio najviše rangirani državni funkcioner, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Srpska opozicija u tom entitetu kroz izlaganje predsjednika opozicionih stranaka složila se sa idejom oduzimanja državnih nadležnosti, ali ne i sa načinom na koji je aktuelna vlast to izvela.

U popodnevnim satima poslanici srpske opozicije napustili su zasijedanje entitetske skupštine te nisu učestvovali u glasanju.

RS oduzima nadležnosti državi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Protivpravne odluke entitetske skupštine

Entitetska skupština prema Ustavu Bosne i Hercegovine nema ovlasti niti nadležnosti za odluke koje je donijela.

Iako je državni parlament prema Ustavu predviđen kao mjesto u kojem se mijenjaju državni zakoni, vladajući političari iz RS-a predvođeni SNSD-om od mjeseca jula blokiraju rad svih državnih institucija nezadovoljni odlukom Visokog predstavnika kojom je zabranio negiranje genocida u Bosni i Hercegovini.

Predstavnicima OHR-a nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sjednici niti da se obrate poslanicima NSRS.

Vlasti entiteta ne priznaju mandat OHR-a koji je jedini ovlašteni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma niti Ustavni sud BiH koji je naviše sudsko tijelo za tumačenje Ustava zemlje.

Reakcija zapadnih zemalja

Na sjednicu NSRS i njene odluke u večernjim satima zajedničkom izjavom reagovali su ambasada SAD, UK, Francuske, Njemačke i Italije i Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

"Današnja odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se počne sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u Republici Srpskoj je dodatni korak eskalacije. Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijelog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU.

Povećane tenzije i blokiranje funkcionalnosti institucija će ograničiti ekonomske prilike na raspolaganju građanima, odvratiti investicije i odvući fokus od borbe protiv korupcije. Političari u RS i oni u FBiH imaju prilike da nastave dijalog i da hitno pronađu rješenje.

Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno povjerenje tako što će odmah prestati sa zapaljivom retorikom i onom koja dovodi do podjela, te da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu, gdje se također može razgovarati o pitanjima po kojima ne postoji dogovor. Fokus sada treba biti na postizanju napretka u reformama koje su važne građanima i za put pristupanja EU.", navedeno je u izjavi proslijeđenoj medijima.

Mural u čast Ratku Mladiću nedaleko od zgrade Vlade RS

Mural posvećen Ratku Mladiću, osuđenom za genocid i ratne zločine pred Haškim tribunalom, oslikan je na zidu zgrade u širem centru Banjaluke, a mediji su o njemu izvijestili na dan održavanja zasijedanja entitetske skupštine.

Mural se nalazi u Gundulićevoj ulici. Uz iscrtani Mladićev lik ispisana je poruka "ujedinjenje je počelo i to se više ne može zaustaviti".

Zgrada na kojoj je oslikan mural udaljena je nekoliko stotina metara od zgrade Vlade bh. entiteta Republika Srpska.

Glasnogovornica Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da policija o ovom muralu nema informacije.

A mural of convicted war criminal Ratko Mladic was drawn in Banja Luka, 10. decembra 2021
A mural of convicted war criminal Ratko Mladic was drawn in Banja Luka, 10. decembra 2021

* informacija i fotografija o muralu je preuzeta sa Radija Slobodna Evropa

XS
SM
MD
LG