Linkovi

Koliko su vakcine efikasne protiv Delta varijante


Hundreds of people line up to receive their second dose of vaccine against the coronavirus at the municipal ground in Hyderabad, India, Thursday, July 29, 2021.
Hundreds of people line up to receive their second dose of vaccine against the coronavirus at the municipal ground in Hyderabad, India, Thursday, July 29, 2021.

Kako je Delta varijanta virusa SARS-CoV-2 postala globalno najraširenija, tako se mnogi s pravom pitaju koliko postojeće vakcine protiv COVID-19 štite od ove varijante. Prema preliminarnim rezultatima nekoliko istraživanja – štite vrlo dobro.

Delta varijanta ima neke neobičnosti u svojoj strukturi – određene mutacije koje mu omogućavaju još lakše vezivanje za receptore na našim ćelijama, pa se ova varijanta lakše prenosi, posebno među nevakcinisanima.

Izraelsko ministarstvo zdravstva je su objavilo kako Pfizer vakcina, prema njihovim analizama štiti 64%, što bi bio značajan pad u odnosu na oko 95% inicijalne efikasnosti 95% ove vakcine, a to je zabrinulo ne samo izraelske zdravstvene autoritete nego je izazvalo i globalno sumnje u vakcinu.

Vrlo često kod protivnika vakcinacije nailazimo upravo ovaj argument o smanjenom djelovanju Pfizer-BioNTech vakcine u Izraelu.

Međutim, Pfizer i izraelski zdravstveni službenici brzo su upozorili da se studija koja ima ovaj rezultat temelji na preliminarnim i visoko lokaliziranim brojevima infekcija te da ima i drugih metodoloških slabosti.

Prema izvještavanju Financial Times koji je uporedio efikasnost nekoliko vodećih vakcina protiv COVID-19 (AstraZeneca, Pfizer, Moderna) u Engleskoj, Izraelu, Škotskoj i Kanadi, podaci iz Izraela djeluju kao „outliner“, odnosno - odskaču iz ostalih podataka.

Kanadski naučnici su izvijestili o tome kako su oni našli da je Pfizer-BioNTech vakcina efikasna protiv simptomatske infekcije 87% na Delta varijantu, što je tek neznatno manje od 89% efikasnosti na Alfa varijantu, a njihovi podaci su dostupni u preprintu na medRxiv.

Podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva su konkluzivni s kanadskom studijom i pokazuju efikasnost nakon 2 doze Pfizer vakcine od 88%.

Efikasnost AstraZeneca vakcine protiv simptomatske bolesti na Delta varijantu iznosi oko 60%.

Za druge vakcine još nema konketnijih pokazatelja koliko su efikasne na Delta varijantu, a potrebno je još studija i za AstraZeneca, Pfizer i Moderna vakcine koje će dati bolje podatke njihovoj efikasnosti na Delta varijantu. Vakcine bazirane na tehnologij (Pfizer i Moderna) je moguće relativno jednostavno prekrojiti tako da budu efikasne i na nove sojeve.

Vakcine nikad nisu savršene, 100% efikasne i rijetko koja pruža dugotrajnu zaštitu, ali su najbolje sredstvo umanjenja rizika od infekcije, hospitalizacije i smrtnog ishoda a veliki broj vakcinsanh ne samo da stvara kolektivni imunitet nego i smanjuje širenje virusa, a time i mogućnost da on brzo mutira.

COVID-19 danas postaje infekcija uglavnom onih koji su nevakcinisani i među njima je i najveći broj smrtnih slučajeva.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG