Linkovi

Američki zvaničnici: Delta soj postao dominantan u svijetu


Žena prelazi ulicu koja je inače prometna, Sidnej, Australija, 7. juli 2021.
Žena prelazi ulicu koja je inače prometna, Sidnej, Australija, 7. juli 2021.

Delta soj korona virusa sada dominira širom svijeta, popraćen porastom u broju smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama, gotovo u potpunosti među nevakcinisanim osobama, saopštili su američki zvaničnici.

Broj zaraženih u Americi porastao je za 70 posto tokom prethodne sedmice, a broj smrtnih slučajeva u porastu je za 26 posto, sa porastom širenja zaraze u dijelovima zemlje sa niskim stepenom vakcinacije rekla je direktorica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Rochelle Walensky.

Sedmodnevni prosječni broj dnevnih slučajeva sada je veći od 26.000 što je gotovo više nego dvostruko u odnosu na 11.000 što je najniži broj zabilježen u junu, izvještava Reuters.

“Ovo postaje pandemija nevakcinisanih”, rekla je ona uz dodatak da je 97 posto osoba koje su hospitalizirane u SAD-u nevakcinisano.

Delta soj koji je znatno zarazniji od izvornog soja korona virusa otkriven je u više od 100 zemalja svijeta i sada je dominantan, rekao je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Antony Fauci.

“Imamo posla sa zastrašujućim sojem”, rekao je Fauci.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je još prošlog mjeseca da bi delta soj zbog svoje velike prenosivosti uskoro mogao postati najrasprostranjeniji soj u svijetu.

Delta varijanta COVID-19 se prvi put pojavila u Indiji u oktobru 2020. godine, mnogo je zarazniji od drugih, a pokazao se i otpornijim na vakcine mada one i dalje štite od najtežih oblika COVID-19 i smrtnih slučajeva.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG