Linkovi

CDC: Delta soj može da se prenosi kao ovčije boginje


Ilustracija
Ilustracija

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da delta soj koronavirusa može da se lako prenosi poput ovčijih boginja i upozorili da može da izazove teške simptome, prenosi dnevnik Washington Post pozivajući se na interni dokument zdravstvene agencije.

Delta varijante također može više da zarazi vakcinisane protiv Covida-19, mada zdravstvene vlasti ističu da su ti slučajevi veoma rijetki, navodi se u izvještaju CDC-a.

Dodaje se da je delta veoma zarazna i vjerovatno ozbiljnija od drugih sojeva, te da vakcinisani mogu da šire virus kao i oni koji nisu primili vakcinu.

Podaci CDC-a ipak pokazuju da su vakcine veoma efikasne u sprječavanju teških oboljenja, hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Delta je dominatna varijanta koronavirusa na globalnom nivou i do sada je registrovana u 132 države, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

CDC je u utorak ponovo preporučio nošenje maski, zbog mogućnosti da u potpunosti imunizovani građani prenesu virus. Agencija je navela da na to sugerišu dokazi prikupljeni tokom istraga žarišta u SAD i u inostranstvu.

Predsjednik SAD Joe Biden u četvrtak je pozvao lokalne vlade da plate građanima da se vakcinišu i uveo nova pravila kojima se od zaposlenih u federalnim agencijama zahtjeva da dokažu da su vakcinisani iili da se u suprotnom redovno testiraju, nose maske i suoče sa ograničenjima kada je riječ o poslovnim putevima.

Novi izvještaj CDC-a mogao bi da pokrene debatu o tome da li će maske, fizička distanca i druge mjere možda biti ponovo potrebni, čak i u zemljama gdje je vakcinisan veliki broj ljudi i ublažene pandemijske restrikcije.

U Izraelu je nedavno ponovo uvedeno obavezno nošenje maski i karantin za putnike koji dolaze u zemlju.

CDC u dokumentu navodi da je prvi korak za agenciju da "prepozna da se rat promijenio" i da poboljša svijest javnosti u pogledu infekcija među vakcinisanima kao i mnogo manjoj opasnosti od teške bolesti ako ste primili vakcinu.

"Delta je po svemu sudeći oko 50 odsto više prenosiva od tri druge 'zabrinjavajuće varijante' koje se takođe brže prenose od originalnog virusa", rekao je u petak portparol WHO Tarik Jašarević.

XS
SM
MD
LG