Linkovi

CDC mijenja smjernice za nošenje maski zbog rasta broja zaraženih


Arhiv - Stanovnici Los Angelesa nose zaštitne maske (Foto: Rojters /Mario Anzuoni)

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u utorak bi trebalo da izmjene smjernice za nošenje maski i preporuče da čak i vakcinisani građani pokrivaju lice u zatvorenom prostoru u dijelovima Sjedinjenih Država gdje naglo raste broj slučajeva koronavirusa, prenosi agencija AP, pozivajući se na neimenovanog federalnog zvaničnika.

Slično je prenijela i agencija Reuters, koja se također pozvala na neimenovane izvore.

Centri su u maju saopštili da građani, koji su u potpunosi imunizovani, ne moraju da nose maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru i drže fizičku distancu u većini slučajeva, navodeći da će to omogućiti da život počne da se vraća u normalu.

Direktorica CDC-a Rochelle Walensky​ u maju je rekla da su nove smjernice zasnovane na velikom padu slučajeva koronavirusa, vakcinaciji mlađih ljudi i efikasnosti vakcina protiv različitih sojeva koronavirusa.

U to vrijeme je međutim bilo preporučeno da vakcinisani Amerikanci i dalje nose maske u avionima i vozovima, na aerodromima, u javnom saobraćaju i u mjestima kao što su bolnice i ljekarske ordinacije.

Međutim, u Sjedinjenim Državama je trenutno najveći prosječni dnevni broj novozaraženih u svijetu. Sedmodnevni broj novih slučajeva naglo raste i trenutno je 57.126, što je međutim i dalje četvrtina od bilansa tokom vrhunca pandemije.

Administracija predsjednika Joea Bidena u ponedjeljak je potvrdila da neće ukidati postojeća ograničenja na dolazak putnika iz inostranstva zbog rasta broja zaraženih i očekivanja da će to biti slučaj i narednih nedjelja.

Nošenje maski postalo je i političko pitanje u SAD s obzirom na to da je bivši predsjednik Donald Trump bio protiv obaveznog nošenja maski dok ih je Biden podržao i nakon preuzimanja dužnosti naložio obavezno pokrivanje lica u pojedinim slučajevima.

U pojedinim američkim državama je na snazi bilo obavezno nošenje maski dok su neke odbijale da izdaju slične smjernice ili su prije više mjeseci ukinule tu pandemijsku mjeru.

Nove preporuke CDC-a nisu obavezujuće i mnogi Amerikanci, naročito oni u državama koje podržavaju republikance, mogu da odluče da ih ne poštuju.

CDC je ranije ovog mjeseca izmjenio smjernice za škole i preporučio da svi koji nisu vakcinisani protiv Covida-19 nose maske i drže distancu od jednog metra u učionicama.

XS
SM
MD
LG