Linkovi

Dnevni rekordi hospitalizacija zbog COVID19 u južnim državama SAD


Arhiva - Čovjek sa maskom sjedeći drži putokaz "Vakcina" ispred mobilne klinike za vakcinaciju, u Krenšou bulevaru u Los Anđelesu, Kalifornija, 16. jula 2021.
Arhiva - Čovjek sa maskom sjedeći drži putokaz "Vakcina" ispred mobilne klinike za vakcinaciju, u Krenšou bulevaru u Los Anđelesu, Kalifornija, 16. jula 2021.

Slučajevi hospitalizacije zbog COVID19 sve su brojniji u južnim državama SAD, a neke države bilježe rekordan broj pacijenata, dok se zemlja suočava sa talasom infekcija koronavirusom podstaknutim delta sojem.

Guverner Luizijane, Džon Bel Edvards, rekao je u ponedjeljak da - očekujući broj prijavljenih hospitalizacija u utorak - ima "više hospitalizacija nego u bilo kojoj drugoj tački pandemije".

Edvards nije naveo tačan broj hospitalizovanih pacijenata, ali je rekao da je to više od zvaničnog broja od 1.984 koje su nadležni u zdravstvu objavili u ponedjeljak u podne.

Vijest je uslijedila nakon saopštenja Floride u nedjelju da je više od 10.000 pacijenata sa COVID19 hospitalizovano u toj državi, što je premašilo rekord Floride.

Arkansas je u ponedjeljak izvijestio o najvećem jednodnevnom skoku hospitalizacija od koronavirusa od početka pandemije, čime je ukupan broj ljudi koji su u ovom trenutku smješteni u bolnicu podigao na 1.220. Arkanzas se približava svom rekordu od januara kada je u jednom danu registrovan 1.371 pacijent zaražen koronavirusom.

Koordinator odgovora Bijele kuće na Kovid 19 Džef Zients rekao je u petak da se slučajevi koronavirusa povećavaju u područjima sa niskim stopama vakcinacije.

On je novinarima tokom konferencijskog poziva rekao da se jedan od tri slučaja širom zemlje dogodio na Floridi i u Teksasu u prošloj sedmici. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, novi potvrđeni slučajevi dostigli su skoro 560.000.

Broj vakcinisanih

Prosječan broj vakcinisanih takođe raste.

Zients je rekao da je tri miliona Amerikanaca primilo prvu dozu vakcine u proteklih sedam dana, što je povećanje od skoro 70 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su u ponedjeljak da je 70 odsto odraslih u SAD primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, što je granica za koju se predsjednik Džo Bajden prvobitno nadao da će biti dosegnuta do 4. jula.

Osim što je podstakao potražnju za vakcinama, porast novih slučajeva koronavirusa naveo je vlasti da ponovo uspostave obavezno nošenje maski u teško pogođenim područjima i da uvedu obaveznu vakcinaciju za određene grupe zaposlenih.

Zahtjevi

Loiziana je u ponedjeljak objavila da će od srijede biti potrebne maske na svim zatvorenim lokacijama, uključujući škole i fakultete, dok je osam okruga u kalifornijskoj zoni zaliva San Franciska u ponedjeljak ponovo uvelo obavezno nošenje maski na zatvorenim javnim mjestima.

Gradonačelnik Denvera, Kolorado, Majkl Hankok, najavio je u ponedjeljak da će grad naložiti svim gradskim službenicima i radnicima u privatnom sektoru u visokorizičnim ustanovama da se vakcinišu protiv virusa do kraja septembra.

Guverner Nju Džerzija, Fil Mafi, rekao je da državni zdravstveni radnici, zajedno s radnicima u popravnim domovima ili centrima za pomoć, moraju biti vakcinisani ili podvrgnuti testiranju dva puta sedmično.

U državi Njujork, guverner Endrju Kumo pozvao je firme da odbijaju nevakcinisane kupce. Rekao je da je to u najboljem interesu preduzeća jer mnogi kupci žele da znaju da je kupac pored njih vakcinisan.

Biden je prošle nedjelje najavio da milioni federalnih radnika i ugovoraca moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji ili da se podvrgnu redovnim testovima na COVID19.

U ponedjeljak uveče, u SAD je potvrđeno 35,1 milion slučajeva COVID19 od početka pandemije i više od 613.000 smrtnih slučajeva.

Neke informacije u ovom izvještaju stigle su od Associated Pressa i Reutersa

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG