Linkovi

SAD zbog delta soja neće ukidati putna ograničenja


Ilustracija

Sjedinjene Države neće ukinuti nijedno od postojećih putnih ograničenja usljed zabrinutosti zbog brzo prenosivog delta soja koronavirusa i povećanja slučajeva novooboljelih, potvrdila je Bijela kuća.

"Imajući u vidu aktuelnu situaciju sa delta sojem Covida-19 u ovom trenutku zadržaćemo primjenu aktuelnih putnih ograničenja", izjavila je portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

"Širenjem delta varijante povećava se broj novooboljelih - posebno kod nevakcinisanih građana i djeluje da će se taj trend nastaviti i u narednim nedjeljama", poručila je Psaki.

Sjedinjene Države trenutno onemogućavaju dolaske stranih državljana koji su posljednjih 14 dana boravili u Ujedinjenom Kraljevstvu, 26 zemalja Šengenskog prostora u Evropi ili pak Irskoj, Kini, Indiji, Južnoj Africi, Iranu i Brazilu.

Delta soj koornavirusa kao najveći rizik za svijet

Delta varijanta koronavirusa najotpornija je i najbrže šireća vrsta Covida-19 sa kojom se svijet do sada susreo. I dalje ga prati mnoštvo pretpostavki u trenucima kada brojne zemlje popuštaju restriktivne mjere i ukidaju ograničenja koja su bila primijenjena u poslovanju.

"Najveći rizik za svijet u ovom trenutku je Delta varijanta", izjavila je Sharon Peacock​ mikrobiološkinja u Britaniji zadužena za proučavanja genoma koronavirusa – koja je označava najsposobnijim i najbržim sojem Covida-19 otkrivenim do sada.

Vakcinacija je najbolja i najsnažnija zaštita protiv teških slučajeva i hospitalizacija izazvanih bilo kojim sojem koroanvirusa. Osobe koje nisu imunizovane u najvećem su riziku od Covida-19, ukazuju stručnjaci sa kojima je razgovarala agencija Reuters.

Međutim, sve je više potvrda da je delta soj, prvi put uočen u Indiji, u mogućnosti da zarazi kompletno imunizovane građane brže od prethodno registrovanih sojeva. Stručnjaci upozoravaju da bi zaražene osobe čak mogle širiti virus.

Kao posljedica - obavezno nošenje maski, fizičko distanciranje i druge mjere mogle bi biti ponovo uvedene u državama sa znatnim procentom vakcinisanih građana, ukazali su medicinski stručnjaci.

Američki zvaničnici razmatraju revidiranje odluke o nošenju maski za vakcinisane građane. Područje Los Angelesa, najvećeg grada u Sjedinjenim Državama, uveo je obavezno nošenje maski za vakcinisane građane koji borave u zatvorenom prostoru.

Inače, virusi se mutiranjem neprestano razvijaju – ponekad su sojevi opasniji od vrste od koje su nastali.

Jedan od glavnih problema delta varijante virusa nije to što pacijenti imaju jače simptome i budu teže bolesni – već što se virus brže širi, povećava broj oboljelih i osoba prebačenih na bolničko liječenje.

Monika Gandhi, specijalizovana za proučavanje zaraznih bolesti sa Univerziteta u San Franciscu, izjavila je da su brojni vakcinisani građani bili razočarani zbog toga što nisu sto posto zaštićeni od blagih infekcija.

"Međutim, činjenica da su skoro svi građani koji se u bolnici liječe od Covida-19 bili nevakcinisani – prilično je zapanjujuća efikasnost", ustvrdila je ona.

Sjedinjene Države prednjače u svijetu po broju oboljelih od koronavirusa i smrtnih slučajeva od posljedica te bolesti.

Uzrok 83 posto novih infencija je delta soj, a nevakcinisani građani spadaju u 97 procenata teških slučajeva oboljevanja.

XS
SM
MD
LG