Linkovi

Kina prekinula dijalog sa SAD o brojnim pitanjima


US China flags
US China flags

Kina je u petak objavila da prekida dijalog sa Sjedinjenim Državama u brojnim područjima, uključujući između vojnih zapovjednika na razini ratišta i razgovore o klimi, u eskalaciji bijesa zbog posjeta predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da također obustavlja suradnju s Washingtonom na sprječavanju prekograničnog kriminala i trgovine drogom, području u kojem američki dužnosnici zajedno s klimatskim promjenama vide priliku za suradnju.

Bijesna nakon što je Pelosi postala najviša posjetiteljica u 25 godina samoupravnog otoka koji Peking smatra svojim suverenim teritorijem, Kina je u četvrtak pokrenula vojne vježbe na moru i nebu oko Tajvana. Vježbe ispaljivanja vatre, najveće koje je Kina ikada provela u Tajvanskom tjesnacu, trebale bi trajati do nedjelje u podne.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da ukupno 68 kineskih vojnih aviona i 13 mornaričkih brodova provodi misije u osjetljivom Tajvanskom tjesnacu. Neki od njih, rekli su, prešli su neslužbeni tampon koji razdvaja dvije strane, potez koji je ministarstvo opisalo kao "narušavanje statusa quo".

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je Washington više puta jasno dao do znanja Pekingu da ne želi krizu zbog Pelosinog posjeta Tajvanu, koji je održan u srijedu tokom kongresne turneje po Aziji.

"Nema opravdanja za ovaj ekstremni, nerazmjeran i eskalirajući vojni odgovor", rekao je Blinken na konferenciji za novinare na marginama Regionalnog foruma ASEAN-a u Kambodži. Dodao je, "sada su podigli opasne radnje na novu razinu".

U petak je kineska vojska izvela zračne i pomorske vježbe na sjeveru, jugozapadu i istoku Tajvana "kako bi testirala zajedničke borbene sposobnosti trupa", navodi se u priopćenju Zapovjedništva narodne oslobodilačke vojske (PLA) na istočnom području.

Blinken je naglasio da Sjedinjene Države neće poduzimati radnje da izazovu krizu, ali će nastaviti podržavati regionalne saveznike i provoditi standardni zračni i pomorski tranzit kroz Tajvanski tjesnac.

"Letjet ćemo, ploviti i djelovati gdje god međunarodno pravo dopušta", rekao je.

DIPLOMATSKA FRONTA

Bijela kuća je u četvrtak pozvala kineskog veleposlanika Qin Ganga kako bi osudila eskalirajuće akcije. To je uslijedilo nakon što je početkom ovog tjedna Peking pozvao američkog veleposlanika Nicholasa Burnsa zbog Pelosinog posjeta Tajvanu.

Predstavnici State Departmenta nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar o kineskom prekidu pregovora i suradnje na nekoliko frontova.

Kineski komentari ne spominju obustavu vojnih razgovora na najvišim razinama, poput američkog ministra obrane Lloyda Austina i načelnika Združenog stožera generala Marka Milleya. Iako su ti razgovori bili rijetki, dužnosnici su rekli da ih je važno održati u slučaju nužde ili nesreće.

Peking je zasebno najavio da će osobno nametnuti sankcije Pelosi i njezinoj užoj obitelji kao odgovor na njezine "zlobne" i "provokativne" postupke.

"Unatoč ozbiljnoj zabrinutosti Kine i čvrstom protivljenju, Pelosi je insistirala na posjetu Tajvanu, ozbiljno se miješajući u kineske unutarnje stvari, potkopavajući kineski suverenitet i teritorijalni integritet, gazeći politiku jedne Kine i prijeteći miru i stabilnosti Tajvanskog tjesnaca", rekao je u izjavi glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Govoreći u Japanu, Pelosi je rekla da njezino putovanje u Aziju nikada nije bilo o promjeni regionalnog statusa quo.

'ZLI SUSJED'

Tajvansko ministarstvo odbrane priopćilo je da je otočna vojska poslala avione i brodove i rasporedila kopnene raketne sisteme za nadzor brodova i aviona koji su nakratko prešli središnju liniju Tajvanskog tjesnaca.

Kina je u četvrtak ispalila više projektila u vode koje okružuju Tajvan.

Japansko ministarstvo odbrane, koje prati vježbe, prvo je izvijestilo da su čak četiri projektila letjela iznad glavnog grada Tajvana, što je bez presedana. Također je rečeno da je pet od devet projektila ispaljenih prema njezinom teritoriju palo u njegovu isključivu gospodarsku zonu (EEZ), što je također prvi put, što je izazvalo diplomatski protest Tokija.

Kasnije je tajvansko ministarstvo odbrane priopćilo da su projektili bili visoko u atmosferi i da nisu predstavljali prijetnju. Nije dao detalje o njihovim putanjama leta, navodeći zabrinutost obavještajnih službi.

Neki stanovnici Taipeija, uključujući gradonačelnika Ko Wen-jea, kritizirali su vladu što nije objavila upozorenje na projektile, no jedan sigurnosni stručnjak rekao je da se to učinilo kako bi se izbjeglo raspirivanje panike i išlo na ruku Kini.

"Poništilo je učinak psihološkog ratovanja Komunističke partije Kine", rekao je Mei Fu-shin, američki analitičar. – Šok i strah nisu bili onoliki koliko su mogli biti.

Upitan za komentar o projektilima, tajvanski premijer Su Tseng-chang nije izravno odgovorio, ali je Kinu nazvao "zlim susjedom" koji pokaziuje njegove moći pred našim vratima."

"Po mom mišljenju, veća je prijetnja to što Kina radi probu za blokadu, pokazujući da može blokirati tajvanske luke i zračne luke i spriječiti otpremu", rekla je Bonnie Glaser, stručnjakinja za azijsku sigurnost sa sjedištem u Washingtonu pri German Marshall Fund of Sjedinjene Države.

JAPANSKE BRIGE

Odgovarajući na kineske vježbe, predsjednik Tsai Ing-wen rekao je da Tajvan neće provocirati sukobe, ali da će čvrsto braniti svoj suverenitet i nacionalnu sigurnost.

Tajvan je samouprava od 1949., kada su komunisti Mao Zedonga preuzeli vlast u Pekingu nakon što su u građanskom ratu porazili nacionaliste Kuomintanga (KMT) iz Čang Kai-šeka, zbog čega se vlada pod vodstvom KMT-a povukla na otok.

Peking je rekao da su njegovi odnosi s Tajvanom unutarnja stvar. Kaže da zadržava pravo staviti Tajvan pod kinesku kontrolu, silom ako je potrebno.

Pelosi se osvrnula na diplomatski bijes oko putovanja izaslanstva Kongresa u Aziju, a posebno na Tajvan, govoreći u Tokiju prije odlaska u Washington.

"Od početka smo govorili da naše predstavljanje ovdje nije promjena statusa quo u Tajvanu ili regiji", rekla je na konferenciji za novinare nakon sastanka s japanskim premijerom Fumiom Kishidom.

"Obavijestio sam predsjedavajuću Pelosi da činjenica da su kineski balistički projektili pali u blizini japanskih voda prijeti našoj nacionalnoj sigurnosti i da je Japan oštro osudio takve akcije", rekao je Kishida.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pozvalo veleposlanika Japana i kanadskog diplomata u Pekingu u četvrtak zbog "pogrešne" izjave Grupe sedam (G7) zemalja o Tajvanu, a također se žalilo izaslanicima EU.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG