Linkovi

Kineski ratni avioni iznad Tajvanskog tjesnaca prije očekivanog posjeta Pelosi


FILE - Two Chinese SU-30 fighter jets take off from an unspecified location to fly a patrol over the South China Sea, in this undated file photo released by China's Xinhua News Agency.
FILE - Two Chinese SU-30 fighter jets take off from an unspecified location to fly a patrol over the South China Sea, in this undated file photo released by China's Xinhua News Agency.

Očekuje se da će predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi stići u Taipei kasnije u utorak, rekli su ljudi upućeni u to pitanje, dok je nekoliko kineskih ratnih aviona letjelo blizu središnje linije koja dijeli Tajvanski tjesnac, rekao je izvor za Reuters.

Kina je više puta upozoravala da Pelosi ne ide u Tajvan, za koji tvrdi da je njen, a Sjedinjene Države su u ponedjeljak poručile da se neće prestrašiti kineskim "zveckanjem oružjem" zbog posjeta.

Osim kineskih aviona koji su u utorak ujutro letjeli blizu središnje linije osjetljivog vodenog puta, nekoliko kineskih ratnih brodova ostalo je blizu neslužbene linije razdvajanja od ponedjeljka, rekao je izvor za Reuters.

Izvor je rekao da su i kineski ratni brodovi i zrakoplovi "stisnuli" središnju liniju u utorak ujutro, neobičan potez koji je osoba opisala kao "vrlo provokativan".

Osoba je rekla da je kineski zrakoplov više puta izveo taktičke poteze kratkog "dodirivanja" središnje linije i kruženja natrag na drugu stranu tjesnaca u utorak ujutro, dok su tajvanski avioni bili u pripravnosti u blizini.

Avioni niti jedne strane obično ne prelaze središnju liniju.

U priopćenju od utorka, tajvansko ministarstvo odbrane reklo je da u potpunosti razumije vojne aktivnosti u blizini Tajvana i da će na odgovarajući način poslati snage kao odgovor na "neprijateljske prijetnje".

Kinesko ministarstvo odbrane i vanjskih poslova nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

U jugoistočnom kineskom gradu Xiamenu, koji se nalazi nasuprot Tajvanu i dom je velike vojne prisutnosti, stanovnici su u utorak izvijestili da su vidjeli oklopna vozila u pokretu i objavili slike na internetu.

Kineski društveni mediji vrvjeli su od zebnje zbog potencijalnog sukoba i domoljubnog žara zbog mogućnosti ujedinjenja s Tajvanom, a tema Pelosinog posjeta bila je najpopularnija stavka na Weibu sličnom Twitteru.

Jedna osoba upoznata s Pelosinim planom putovanja rekla je da je većina njenih planiranih sastanaka, uključujući i s predsjednicom Tsai Ing-wen, zakazana za srijedu, te da je moguće da će njezino izaslanstvo stići u Tajvan tek u srijedu rano.

"Sve je neizvjesno", rekla je osoba.

Pelosi je u utorak bila u posjetu Maleziji, nakon što je u ponedjeljak započela svoju azijsku turneju u Singapuru. Njezin ured rekao je da će također ići u Južnu Koreju i Japan, ali nije spominjao posjet Tajvanu.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da nema komentara na izvještaje o Pelosinim planovima putovanja, ali je Bijela kuća - koja nije željela potvrditi putovanje - rekla da je ona imala pravo otići.

Odgovori Pekinga mogli bi uključivati ispaljivanje projektila u blizini Tajvana, zračne ili pomorske aktivnosti velikih razmjera ili daljnje "lažne pravne tvrdnje" poput kineske tvrdnje da Tajvanski tjesnac nije međunarodni vodeni put, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u Washingtonu u ponedjeljak.

"Nećemo zagristi mamac niti zveckati oružjem. U isto vrijeme, nećemo se dati zastrašiti", rekao je Kirby.

'GRUBO OMETANJE'

Četiri izvora rekla su da se Pelosi trebala sastati s malom skupinom aktivista koji otvoreno govore o stanju ljudskih prava u Kini u srijedu poslijepodne.

Sastanak će se vjerojatno održati u Nacionalnom muzeju ljudskih prava u New Taipei Cityju, prema izvoru koji je izravno upoznat s tim pitanjem.

U ponedjeljak je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao da bi to bilo "grubo miješanje u unutarnje poslove Kine" ako Pelosi posjeti Tajvan, te upozorio da "kineska Narodna oslobodilačka vojska nikada neće sjediti prekriženih ruku".

Upitan kakve bi mjere PLA mogla poduzeti, Zhao je rekao: "Ako se usudi otići, pričekajmo i vidimo."

Kina smatra posjete američkih dužnosnika Tajvanu, samoupravnom otoku na koji Peking polaže pravo, kao slanje ohrabrujućeg signala kampu koji se zalaže za neovisnost na otoku. Washington nema službene diplomatske veze s Tajvanom, ali je prema zakonu SAD-a obvezan otoku osigurati sredstva za samoodbranu.

Posjet Pelosi, koja je druga u liniji nasljeđivanja predsjednika SAD-a i dugogodišnja kritičarka Kine, dogodit će se usred pogoršanja odnosa između Washingtona i Pekinga.

Bijela kuća odbacila je kinesku retoriku kao neutemeljenu i neprikladnu.

'PRAVO NA POSJETU'

Kirby je rekao da ništa u vezi s Pelosinim mogućim putovanjem nije promijenilo američku politiku prema Tajvanu i da je Peking dobro svjestan da podjela ovlasti unutar američke vlade znači da će Pelosi sama odlučiti o posjetu.

"Predsjednica ima pravo posjetiti Tajvan", rekao je na brifingu u Bijeloj kući.

Tokom telefonskog razgovora prošlog četvrtka, kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je američkog predsjednika Joea Bidena da se Washington treba pridržavati načela jedne Kine i da će "oni koji se igraju vatrom od toga propasti".

Biden je rekao Xiju da se politika prema Tajvanu nije se promijenila i da se Washington snažno protivi jednostranim naporima da se promijeni status quo ili potkopa mir i stabilnost diljem Tajvanskog tjesnaca.

Peking Tajvan smatra dijelom svog teritorija i nikada nije odustao od upotrebe sile kako bi otok stavio pod svoju kontrolu. Tajvan odbacuje zahtjeve Kine za i kaže da samo njegov narod može odlučiti o budućnosti otoka.

XS
SM
MD
LG