Linkovi

Bijela kuća osudila kinesko lansiranje raketa u blizini Tajvana


Projektil lansiran sa nepoznate lokacije u Kini. Ta zemlja saopštila je da je izvela, kako ih je označila, precizne raketne udare u Tajvanskom moreuzu (Foto: CCTV via AP)
Projektil lansiran sa nepoznate lokacije u Kini. Ta zemlja saopštila je da je izvela, kako ih je označila, precizne raketne udare u Tajvanskom moreuzu (Foto: CCTV via AP)

Bijela kuća osudila je kinesko lansiranje raketa u blizini Tajvana - označivši potez kao neodgovoran. Takođe, ukazano je da se očekuje da će Peking narednih dana nastaviti sa reakcijama na posetu predsjedavajuće Predstavničkim domom američkog Kongresa Nensi Pelosi

.„Provokativne akcije Pekinga su značajna eskalacija i dugogodišnji pokušaj da promijeni aktuelno stanje“, izjavio je portparol portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

Kina je u četvrtak ispalila više projektila u vodama oko Tajvana, pokrenuvši vojne vježbe dan nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvu koje Peking smatra svojom suverenom teritorijom.

Najveće kineske vježbe u Tajvanskom moreuzu, počele su po rasporedu u podne i uključivale su paljbu bojevom municijom u vodama sjeverno, južno i istočno od Tajvana, čime su tenzije u toj oblasti dovedene do najviše tačke u poslednjih četvrt vijeka.

Kineska Komanda za istočno krilo saopštila je da je završila više ispaljivanja konvencionalnih projektila u vodama kod istočne obale Tajvana u okviru planiranih vježbi u šest različitih zona za koje je Peking rekao da će trajati do podneva u nedelju.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jedanaest kineskih balističkih projektila Dongfeng ispaljeno u vodama oko ostrva. Posljednji put je Kina ispalila projektile u vode oko Tajvana 1996.

Tajvanski zvaničnici osudili su vežbe, rekavši da krše pravila Ujedinjenih nacija, vrše invaziju na njegov teritorijalni prostor i predstavljaju direktan izazov slobodnoj vazdušnoj i pomorskoj plovidbi.

Tenzije su se povećavale uoči nenajavljene posete Pelosi Tajvanu, izvedene uprkos žestokim upozorenjima Kine.

Prije nego što su vježbe u četvrtak zvanično počele, brodovi kineske mornarice i vojni avioni su nekoliko puta ujutru nakratko prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza, rekao je za Reuters tajvanski izvor upućen u to pitanje.

Do podneva, ratni brodovi sa obje strane ostali su u tom području i u neposrednoj blizini, a Tajvan je pokrenuo mlazne avione i rasporedio raketne sisteme kako bi pratio više kineskih aviona koji prelaze liniju.

"Ulijetali su pa izlijetali, iznova i iznova. Nastavljaju da nas maltretiraju", rekao je tajvanski izvor.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan duo njene teritorije i zadržava pravo da ga zauzme silom, izjavila je u četvrtak da su njene razlike sa ostrvom kojim vladaju samostalne vlasti unutrašnja stvar.

"Naše kažnjavanje protajvanskih tvrdokornih, spoljnih sila je razumna, zakonita nezavisnost", saopštila je kineska Kancelarija za poslove Tajvana sa sedištem u Pekingu.

Na Tajvanu, život se uglavnom odvija normalno, uprkos zabrinutosti da bi Peking mogao da preduzme korak bez presedana ispaljivanjem projektila iznad glavnog ostrva, slično kao što je Sjeverna Koreja lansirala iznad japanskog sjevernog ostrva Hokaido 2017.

Stanovnici Tajvana dugo su naviknuti na prijetnje Pekinga.

"Kada Kina kaže da želi da aneksira Tajvan silom, oni su to govorili već duže vrijeme", rekao je Čen Ming-Čeng, 38-godišnji agent za nekretnine. "Po mom ličnom shvatanju, oni pokušavaju da odvrate gnjev javnosti, gnjev sopstvenog naroda, i preokrenu ga na Tajvan".

U međuvremenu, Tajvan je saopštio da su hakeri napali web-sajtove njegovog ministarstva odbrane, ministarstva spoljnih poslova i predsjedničke kancelarije i upozorio na vjerovatnoću pojačanog "psihološkog rata" u narednim danima.

"Drugarica Pelosi"

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nazvao je posetu Pelosi Tajvanu "maničnim, neodgovornim i krajnje iracionalnim" činom Sjedinjenih Država, javila je državna televizija CCTV.

Vang je, govoreći na sastanku ministara inostranih poslova jugoistočne Azije u Pnom Penu, u Kambodži, rekao da je Kina učinila najveći diplomatski napor da spriječi krizu, ali nikada neće dozvoliti da se povrijede njeni suštinski interesi.

Neobično je to što su vježbe u šest oblasti oko Tajvana najavljene sa mapom lokacija koju je ranije ove nedelje distribuirala kineska zvanična novinska agencija Sinhua – faktor koji za neke analitičare i naučnike pokazuje potrebu da se igra i pred domaćom, i pred stranom publikom.

U četvrtak, osam najpopularnijih stavki na kineskom Veibo servisu sličnom Twitteru odnosilo se na Tajvan, pri čemu je većina izražavala podršku vježbama ili bijesu na Pelosi.

"Ujedinimo domovinu", napisalo je nekoliko korisnika.

U Pekingu je bezbjednost u oblasti oko američke ambasade i dalje bila neuobičajeno pooštrena kao i tokom cijele nedelje. Nije bilo znakova značajnih protesta ili poziva na bojkot američkih proizvoda.

"Mislim da je ovo (posjeta Pelosi) dobra stvar", rekao je čovjek po prezimenu Džao. "To nam daje priliku da opkolimo Tajvan, a zatim da iskoristimo ovu priliku da silom zauzmemo Tajvan. Mislim da treba da se zahvalimo drugarici Pelosi", smatra on.

Solidarnost Sjedinjenih Država

Pelosi, najviša američka zvanjčnica koja je posjetila Tajvan u posljednjih 25 godina, pohvalila je njegovu demokratiju i obećala američku solidarnost tokom svog kratkog zaustavljanja, dodajući da kineski gnjev ne može spriječiti svjetske lidere da tamo putuju.

Kina je pozvala američku ambasadorku u Pekingu na razgovor u znak protesta protiv njene posjete i zaustavila uvoz nekoliko poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana.

"Naša delegacija je došla na Tajvan da nedvosmisleno jasno stavi do znanja da nećemo napustiti Tajvan", rekla je Pelosi predsjednici Tajvana Tsaing-Ven, za koju Peking smatra da se zalaže za formalnu nezavisnost – što je crvena liniju za Kinu.

"Sada, više nego ikada, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna, i to je poruka koju danas ovdje donosimo", njene su riječi.

Sjedinjene Američke Države i ministri spoljnih poslova Grupe sedam upozorili su Kinu da ne koristi posjetu Pelosi kao izgovor za vojnu akciju protiv Tajvana.

Portparol za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je ranije ove nedelje da Pelosi ima pravo da poseti Tajvan, istovremeno naglašavajući da to putovanje ne predstavlja kršenje kineskog suvereniteta ili dugogodišnje američke politike "jedne Kine".

Sjedinjene Države nemaju zvanične diplomatske odnose sa Tajvanom, ali su obavezne američkim zakonom da im obezbijede sredstva za odbranu.

Kina smatra da posjete američkih zvaničnika Tajvanu šalju ohrabrujući signal pro-suverenističkom bloku na ostrvu. Tajvan odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu, tvrdeći da samo tajvanski narod može odlučiti o budućnosti ostrva.

XS
SM
MD
LG