Linkovi

Kina ispalila rakete na vojnim vježbama oko Tajvana


Taiwan Military Drill
Taiwan Military Drill

Kina je u četvrtak ispalila više projektila u vodama oko Tajvana, pokrenuvši vojne vježbe dan nakon posete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvu koje Peking smatra svojom suverenom teritorijom.

Najveće kineske vježbe u Tajvanskom moreuzu, počele su po rasporedu u podne i uključivale su paljbu bojevom municijom u vodama sjeverno, južno i istočno od Tajvana, čime su tenzije u toj oblasti dovedene do najviše tačke u poslednjih četvrt vijeka.

Kineska Komanda za istočno krilo saopštila je da je završila više ispaljivanja konvencionalnih projektila u vodama kod istočne obale Tajvana u okviru planiranih vježbi u šest različitih zona za koje je Peking rekao da će trajati do podneva u nedelju.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jedanaest kineskih balističkih projektila Dongfeng ispaljeno u vodama oko ostrva. Posljednji put je Kina ispalila projektile u vode oko Tajvana 1996.

Tajvanski zvaničnici osudili su vježbe, rekavši da krše pravila Ujedinjenih nacija, vrše invaziju na njegov teritorijalni prostor i predstavljaju direktan izazov slobodnoj vazdušnoj i pomorskoj plovidbi.

Vježbe su potaknute ovosedmičnom posjetom predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi otoku, a namijenjene su reklamiranju prijetnje Kine da će napasti samoupravnu otočnu republiku kao odgovor na poteze za učvršćivanje njezine de facto neovisnosti od kineske vlasti uz potporu ključnog saveznika SAD-a.

Kineska službena novinska agencija Xinhua rekla je da su vježbe zajedničke operacije usmjerene na "blokadu, napad na ciljeve na moru, napade na ciljeve na zemlji i kontrolu zračnog prostora". Tajvan je svoju vojsku stavio u pripravnost i organizirao vježbe civilne odbrane, dok SAD ima brojne pomorske snage u tom području.

Vježbe bi se trebale održati od četvrtka do nedjelje i uključivale bi raketne napade na ciljeve u morima sjeverno i južno od otoka kao odjek posljednjih velikih kineskih vojnih vježbi koje su imale za cilj zastrašivanje tajvanskih čelnika i glasača održanih 1995. i 1996. godine.

U vježbama su sudjelovale postrojbe mornarice, zračnih snaga, raketnih snaga, snaga strateške potpore i snaga logističke potpore pod zapovjedništvom istočnog fronta.

XS
SM
MD
LG