Linkovi

Kina upozorila da njena vojska 'neće sjediti skrštenih ruku' ako Pelosi posjeti Tajvan


US/Singapore
US/Singapore

Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi započela je azijsku turneju u ponedjeljak, 1. avgusta, posjetom Singapuru. Kina je upozorila da njena vojska “neće sjediti skrštenih ruku” ako ona posjeti Tajvan, samoupravni otok na koji Peking polaže pravo.

Dok traju nagađanja o tome hoće li se Pelosi zaustaviti u Tajvanu, njen ured objavio je u nedjelju da ona predvodi izaslanstvo Kongresa u regiji koje će uključivati posjete Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu. Tajvan nije spomenut, piše novinska agencija Reuters.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Žao Lijian rekao je da bi posjet Pelosi Tajvanu bio “grubo miješanje u unutarnje stvari Kine” i upozorio da bi to dovelo do “vrlo ozbiljnog razvoja događaja i posljedica”.

“Željeli bismo još jednom poručiti Sjedinjenim Državama da Kineska narodnooslobodilačka vojska nikada neće sjediti skrštenih ruku, a Kina će poduzeti odlučne odgovore i snažne protumjere kako bi obranila svoj suverenitet i teritorijalni integritet”, rekao je Žao na redovnoj konferenciji za medije.

Kina vidi posjete američkih dužnosnika Tajvanu kao slanje ohrabrujućeg signala politici koja se zalaže za neovisnost otoka. Washington nema službene diplomatske veze s Tajvanom, ali ga američki zakon obvezuje osigurati otoku sredstva za samoobranu.

Posjet Pelosi, koja je treća osoba američke administracije i dugogodišnja kritičarka Kine, dogodit će se usred sve lošijih veza između Washingtona i Pekinga.

Republikanac Newt Gingrich bio je posljednji predsjedavajući Zastupničkog doma koji je posjetio Tajvan, 1997. godine.

Tokom telefonskog razgovora prošlog četvrtka, kineski predsjednik Si Jinping upozorio je svog američkog kolegu Joea Bidena da se Washington treba pridržavati “načela jedne Kine” i da će “oni koji se igraju vatrom od vatre stradati”.

Biden je rekao Siju da se američka politika prema Tajvanu nije promijenila i da se Washington snažno protivi jednostranim naporima da se promijeni status quo ili potkopa mir i stabilnost diljem Tajvanskog moreuza.

Tajvanski premijer Su Zeng-čang u ponedjeljak nije izravno odgovorio na pitanje hoće li Pelosi posjetiti Tajvan u četvrtak, kako su lokalni mediji nagađali.

“Uvijek toplo dočekujemo ugledne strane goste u našoj zemlji”, rekao je novinarima u Taipeiju.

U ponedjeljak su se Pelosi i njena delegacija sastali sa singapurskim premijerom Lijem Sien Longom, razgovarajući o pitanjima među kojima su odnosi između zemalja u toj regiji, rat u Ukrajini i klimatske promjene, saopćilo je singapursko ministarstvo vanjskih poslova.

Peking Tajvan smatra dijelom svog teritorija i nikada nije odustao od upotrebe sile kako bi otok stavio pod svoju kontrolu. Tajvan odbacuje zahtjeve Kine i kaže da samo tajvanski narod može odlučiti o budućnosti otoka.

Pelosijina azijska turneja dolazi u politički osjetljivom trenutku za kineske i američke lidere.

Očekuje se da će Si ove godine, na kongresu vladajuće Komunističke partije koji se održava jednom u pet godina, osigurati treći mandat rukovodstva što bi bio presedan.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Bidenova Demokratska stranka suočava se s teškom borbom da zadrži kontrolu nad Zastupničkim domom na izborima u novembru.

Prošle srijede, predsjednik SAD-a je rekao novinarima kako američka vojska vjeruje da posjet Pelosi Tajvanu “u ovom trenutku nije dobra ideja”.

XS
SM
MD
LG