Linkovi

Pelosi završila posjetu Tajvanu, Kina održava vojne vježbe


Pelosi u tajvanskom parlamentu
Pelosi u tajvanskom parlamentu

Kina je oštro osudila posjet Tajvanu na najvišoj razini SAD-a u posljednjih 25 godina dok je predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi pozdravila samoupravni otok kao "jedno od najslobodnijih društava na svijetu" u govoru u parlamentu u Taipeiju u srijedu.

Peking je demonstrirao svoj bijes Pelosinom prisutnošću na otoku za koji kaže da je dio Kine uz pokretanje vojnih aktivnosti u okolnim vodama, te pozivanjem američkog veleposlanika u Pekingu i objavom obustave uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda iz Tajvana.

Pelosi je kasno u utorak stigla u Taipei na nenajavljeno, ali pomno praćeno putovanje, rekavši da ono pokazuje nepokolebljivu predanost SAD-a tajvanskoj demokraciji.

Obraćajući se parlamentu u srijedu, Pelosi je pohvalila predsjednicu Tsai Ing-wen, koju Peking sumnjiči da se zalaže za formalnu neovisnost - crvenu liniju za Kinu.

"Zahvaljujemo vam na vašem vodstvu. Želimo da svijet to prepozna", rekla je Pelosi, pozvavši i na povećanje međuparlamentarne suradnje.

Pelosi je dalje rekla da novi američki zakon usmjeren na jačanje američke industrije čipova za natjecanje s Kinom "nudi veće mogućnosti za gospodarsku suradnju SAD-a i Tajvana".

Sada je više nego ikad ključna američka solidarnost s Tajvanom, rekla je Pelosi Tsaiju, dodajući da je američka odlučnost da očuva demokraciju u Tajvanu i ostatku svijeta i dalje čvrsta.

Posljednji predsjedavajući Zastupničkog doma koji je otišao u Tajvan bio je Newt Gingrich kojeg je posjetio 1997. Ali posjet Pelosi dolazi usred naglog pogoršanja kinesko-američkih odnosa, a Kina je postala daleko moćnija gospodarska, vojna i geopolitička sila tokom proteklih četvrt stoljeća.

Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija i nikada nije odustala od upotrebe sile kako bi ga stavila pod svoju kontrolu. Sjedinjene Države upozorile su Kinu da ne koristi posjet kao izgovor za vojnu akciju protiv Tajvana.

Rano u srijedu, kineska carinska služba objavila je obustavu uvoza agruma iz Tajvana, dok je njeno ministarstvo trgovine obustavilo izvoz prirodnog pijeska u Tajvan.

Dugogodišnja kritičarka Kine, posebno ljudskih prava, Pelosi se kasnije u srijedu treba sastati s bivšim aktivistom na Tiananmanu, hongkonškim knjižarom kojeg je Kina uhapsila i tajvanskim aktivistom kojeg je Kina nedavno oslobodila.

VOJNE VEŽBE

Ubrzo nakon dolaska Pelosi, kineska vojska najavila je zajedničke vježbe u zraku i moru u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od Tajvana, a kineska državna novinska agencija Xinhua opisala je vježbe pucanja uživo i druge vježbe oko Tajvana od četvrtka do nedjelje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da posjet Pelosi ozbiljno šteti miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, "ima ozbiljan utjecaj na političke temelje kinesko-američkih odnosa i ozbiljno narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine".

Prije dolaska Pelosi u utorak, kineski ratni avioni prozujali su liniju koja dijeli Tajvanski tjesnac. Kineska vojska rekla je da je u stanju pripravnosti i da će pokrenuti "ciljane vojne operacije" kao odgovor na posjet Pelosi.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u utorak nakon dolaska Pelosi da se Sjedinjene Države "neće prestrašiti" kineskim prijetnjama ili ratobornom retorikom te da nema razloga da njezin posjet izazove krizu ili sukob.

"Nastavit ćemo podupirati Tajvan, braniti slobodan i otvoren Indo-Pacifik i nastojati održati komunikaciju s Pekingom", rekao je Kirby na kasnijem brifingu u Bijeloj kući, dodajući da Sjedinjene Države "neće zveckati oružjem".

Kirby je rekao da bi Kina mogla izvršiti "ekonomsku prisilu" prema Tajvanu, dodajući da će utjecaj na američko-kineske odnose ovisiti o akcijama Pekinga u nadolazećim danima i sedmicama.

Sjedinjene Države nemaju službene diplomatske odnose s Tajvanom, ali ih američki zakon obavezuje osigurati sredstva za njihovu obranu. Kina vidi posjete američkih dužnosnika Tajvanu kao slanje ohrabrujućeg signala kampu koji se zalaže za neovisnost na otoku. Tajvan odbacuje zahtjeve Kine za suverenitetom, rekavši da samo tajvanski narod može odlučiti o budućnosti otoka.

Glavni tajnik japanskog kabineta Hirokazu Matsuno rekao je na konferenciji za novinare da je vlada prenijela Kini zabrinutost zbog vojnih operacija i ponovio kako se Japan nada da će se pitanja oko Tajvanskog tjesnaca riješiti dijalogom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG