Linkovi

Kina najavila nove vojne vježbe oko Tajvana


Avion pod komandom Narodne oslobodilačke armije Kine učestvuje u vojnim vježbama u vodama oko Tajvana, 5. august 2022.
Avion pod komandom Narodne oslobodilačke armije Kine učestvuje u vojnim vježbama u vodama oko Tajvana, 5. august 2022.

Kineska vojska najavila je nove vojne vježbe u moru i zračnom prostoru oko Tajvana, dan nakon zakazanog završetka najvećih vježbi do sada. Vježbe oko Tajvana održane su u znak protesta protiv prošlosedmične posjete predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu.

Istočna vojna komanda Kine saopštila je da će provesti zajedničke vježbe sa fokusom na protupodmorničke i jurišne operacije s mora, potvrđujući strahove nekih sigurnosnih analitičara i diplomata da će Peking nastaviti vršiti pritisak na odbranu Tajvana, izvještava Reuters.

Posjeta Nancy Pelosi Tajvanu razbjesnila je Kinu, koja samoupravni otok smatra svojim, te su odgovorili probnim lansiranjem balističkih projektila iznad Taipeija, kao i odustajanjem od nekih razgovora sa Washingtonom.

Trajanje i tačna lokacija najnovijih vježbi još nisu poznati, ali Tajvan je već ublažio ograničenja letova u blizini šest područja gdje su ranije sprovedene vježbe.

Kineski vojni borbeni avion J-11 leti iznad Tajvanskog moreuza, 5. august 2022.
Kineski vojni borbeni avion J-11 leti iznad Tajvanskog moreuza, 5. august 2022.

Osim ispaljivanja 11 balističkih projektila kratkog dometa tokom prethodna četiri dana vježbi, kineski ratni brodovi, borbeni avioni i bespilotne letjelice opsežno su manevrirali oko otoka.

Glasnogovornik ministarstva odbrane u Taipeiju Sun Li-fang rekao je novinarima da su tajvanske oružane snage "mirno" postupale s kineskim vježbama. Ranije je ministarstvo reklo da su u vježbama korišteni ratni brodovi, avioni i bespilotne letjelice za simulaciju napada na otok i mornaricu.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je u ponedjeljak da Kina izvodi normalne vojne vježbe "u našim vodama" na otvoren, transparentan i profesionalan način, dodajući da je Tajvan dio Kine.

Na pitanje jesu li kineske vježbe koje su u toku u skladu s međunarodnim pravom i hoće li biti izdana nova upozorenja za civilni zračni i pomorski promet, Wang je rekao da su nadležni odjeli izdali pravovremene objave u skladu s domaćim i međunarodnim zakonom.

Kinesko ministarstvo odbrane u međuvremenu je nastavilo diplomatski pritisak na Sjedinjene Države, braneći svoje odlaganje vojnih pregovora u znak protesta zbog posjeta Pelosi.

"Trenutno napetu situaciju u Tajvanskom tjesnacu u potpunosti je izazvala i stvorila američka strana na vlastitu inicijativu, a američka strana mora snositi punu odgovornost i ozbiljne posljedice za to", rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane Wu Qian.

Peking je u petak najavio da prekida saradnju sa Sjedinjenim Državama u nekoliko oblasti, uključujući dijalog između visokih vojnih zapovjednika, u znak odmazde zbog posjete Tajvanu predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Nancy Pelosi napušta Tajvan, 3. august 2022.
Nancy Pelosi napušta Tajvan, 3. august 2022.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju od 5. avgusta je također navelo da zaustavlja pregovore o klimi sa Sjedinjenim Državama, kao i saradnju u sprječavanju prekograničnog kriminala i repatrijaciji migranata.

Zvaničnici Pentagona, State Departmenta i Bijele kuće osudili su taj potez, opisujući ga kao neodgovornu pretjeranu reakciju.

Prekidanje nekih od nekoliko komunikacijskih veza Kine s američkom vojskom povećava rizik od slučajne eskalacije nad Tajvanom u kritičnom trenutku, prema sigurnosnim analitičarima i diplomatima.

Tajvan je samouprava od 1949., kada su komunisti Mao Ce-tunga preuzeli vlast u Pekingu nakon što su u građanskom ratu porazili nacionaliste Kuomintanga (KMT) iz Čang Kai-šeka, zbog čega se vlada pod vodstvom KMT-a povukla na otok.

Peking kaže da zadržava pravo da Tajvan stavi pod kinesku kontrolu, ako je potrebno i silom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG