Linkovi

Tajvan: Nakon kineskih vojnih vježbi nastavljeni letovi preko ostrva


Locations of China's military exercises.
Locations of China's military exercises.

Tajvansko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da su letovi kroz njegov vazdušni prostor postepeno nastavljeni 7. avgusta oko podneva pošto većina obavještenja o kineskim vojnim vježbama u blizini ostrva "više nije na snazi".

Ministarstvo je, međutim, u saopštenju navelo da će Tajvan nastaviti da do 8. avgusta ujutru usmjerava letove i brodove dalje od istočne obale gdje su se odvijale kineske vojne vežbe.

Kineski avioni i ratni brodovi vježbali su 6. avgusta napad na Tajvan, saopštili su zvaničnici Tajvana, u znak odmazde zbog posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Zbog njene posjete Tajvanu, Peking je takođe zaustavio dijalog sa Sjedinjenim Državama u nekoliko oblasti i uveo i sankcije za Pelosi.

Kratka nenajavljena posjeta Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom, razbjesnila je Peking. Kina je započela vojne vježbe koje su uključivale ispaljivanje balističkih projektila iznad glavnog grada Taipeija.

U subotu, 6. avgusta ujutro, tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je više kineskih brodova i aviona izvodilo vježbe u Tajvanskom tesnacu, a neki su prešli centralnu crtu, neslužbenu granicu koji razdvaja dvije strane.

Tajvanska vojska izdala je upozorenje i rasporedila vazduhoplovne izviđačke patrolne snage i brodove za nadgledanje dok je rakete s kopna stavljala u pripravnost.

Komanda Kineske narodnooslobodilačke vojske na istočnom području saopštila je da je sprovela vazduhoplovne i pomorske vježbe na sjeveru, jugozapadu i istoku Tajvana kako bi testirali "zajedničke borbene sposobnosti" snaga.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Washington više puta jasno dao do znanja Pekingu da ne želi krizu zbog posjete Pelosi Tajvanu.

"Nema opravdanja za ovaj ekstremni, nesrazmjeran i eskalirajući vojni odgovor", rekao je Blinken.

Pelosi je stigla na Tajvan u utorak, 2. avgusta. Njena posjeta Tajvanu, uprkos upozorenjima Kine, je posjeta na najvišem nivou nekog američkog zvaničnika u posljednjih 25 godina.

Tajvan ima samoupravu od 1949. godine.

Peking kaže da su odnosi s Tajvanom unutrašnja stvar i da zadržava pravo da ostrvo stavi pod kinesku kontrolu, ako je potrebno i silom. Tajvan odbacuje tvrdnje Kine navodeći da samo ljudi Tajvana mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG