Linkovi

Kabul: Lutkama u izlozima sakrivene glave


Lutke u afganistanskim radnjama odjeće
Lutke u afganistanskim radnjama odjeće

Pod talibanima, lutke u trgovinama ženskom odjećom širom Kabula su prizor koji nije lako zaboraviti: glave su im omotane u platno ili u crne vreće za smeće.

Omotane lutke su jedan od simbola talibanske puritanske vladavine Afganistanom. No, na izvjestan način, one su također mali znak otpora i kreativnosti kabulskih trgovaca odjećom.

Isprva, talibani su željeli da lutke budu obezglavljene.

Nedugo nakon što su preuzeli vlast, u augustu 2021, talibansko Ministarstvo grijeha i čednosti odredilo je - prema lokalnim medijima - da sve lutke trebaju biti uklonjene iz izloga trgovina ili im trebaju biti skinute glave. Naredba se temeljila na strogoj interpretaciji islamskog zakona koji zabranjuje kipove ili slike ljudskog oblika s obzirom da bi mogli biti štovani kao idoli, premda se dobro uklopila i sa kampanjom talibana da se žene ukloni iz javnosti.

Neki prodavači odjeće su se povinovali naredbi, drugi su se opirali.

Žalili su se da ne bi mogli izložiti odjeću na prikladan način ili da bi oštetili vrijedne lutke. Talibani su morali dopuniti naredbu i dozvoliti trgovcima da, umjesto obezglavljivanja, pokriju glave lutaka.

Trgovci su, sa svoje strane, potom morali uspostaviti ravnotežu između poslušnosti prema talibanima i privlačenja mušterija. Raznolikost načina na koje su to postigli može se vidjeti u Ulici Liceja Maryam, komercijalnoj ulici u kojoj kupuje pretežno srednja klasa, u sjevernom dijelu Kabula. Izlozi i unutrašnjost trgovina s obje strane ulice prepuni su lutaka odjevenih u večernje i dnevne haljine, koje pršte bojama i ukrasima - a i najraznovrsnijim pokrivalima glava.

Glava manekena je prekrivena u radnji ženskih haljina u Kabulu, Afganistan, ponedjeljak, 26. decembra 2022. Pod talibanima, manekeni u radnjama ženskih haljina širom afganistanskog glavnog grada Kabula su opsjedavajući prizor, njihove glave zaogrnute u platnene vreće ili umotane u crne plastične kese. Lutke s kapuljačama su jedan od simbola talibanske puritanske vladavine nad Afganistanom (AP Photo/Ebrahim Noroozi)
Glava manekena je prekrivena u radnji ženskih haljina u Kabulu, Afganistan, ponedjeljak, 26. decembra 2022. Pod talibanima, manekeni u radnjama ženskih haljina širom afganistanskog glavnog grada Kabula su opsjedavajući prizor, njihove glave zaogrnute u platnene vreće ili umotane u crne plastične kese. Lutke s kapuljačama su jedan od simbola talibanske puritanske vladavine nad Afganistanom (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

U jednom dućanu, glave lutaka su omotane u dobro iskrojene vreće od istog materijala kao i haljine. Jedna ljubičasta haljina, ukrašena školjkama, ima odgovarajuću ljubičastu vreću na glavi. Druga, crvena haljina sa detaljnim zlatnim vezom, ima gotovo elegantnu masku od crvenog baršuna sa zlatnom krunom na glavi.

"Ne mogu pokriti lutkinu glavu plastikom ili nečim ružnim, jer bi to napravilo i moj izlog i trgovinu ružnima," kaže Bašir, vlasnik trgovine. Kao i drugi trgovci, govorio je za Associated Press pod uvjetom da ga se identificira samo imenom, ne i prezimenom, strahujući od osvete.

Trgovci moraju održati svoju robu privlačnom - ekonomija je propala otkako su talibani preuzeli vlast i presušilo međunarodno financiranje, što je gotovo čitavo stanovništvo bacilo u siromaštvo.

Bogato ukrašene haljine su uvijek bile popularne u Afganistanu za vjenčanja, koja su i inače, i prije talibana, bila segregirana po spolu, što je ženama pružalo šansu da odjenu svoju najfiniju odjeću u veoma konzervativnom društvu. Pod talibanima, vjenčanja su rijetke prilike za društvena okupljanja, no sa drastičnim padom prihoda, ona više nisu tako raskošna kao ranije.

Bašir kaže da je njegova prodaja upola manja nego što je bila. "Kupiti vjenčanu ili večernju ili tradicionalnu haljinu više nije za ljude prioritet," kaže. "Ljudi sada misle kako kupiti hranu i preživjeti."

Jedan drugi trgovac, Hakim, oko glava svojih lutaka omotao je aluminijsku foliju. Čini mu se da to dodaje izvjesnu eleganciju njegovoj robi.

"To je način da se stvori dobra prilika od prijetnje i zabrane: moje lutke su sada još privlačnije nego ranije," kaže Hakim.

No, nisu svi tako predani detaljima. U jednom dućanu, lutke u haljinama bez rukava imaju crne vreće za smeće preko glava. Vlasnik kaže da ne može priuštiti išta bolje.

Jedan trgovac, Aziz, kaže da agenti Ministarstva grijeha i čednosti redovno obilaze dućane da bi osigurali da su lutke ili obezglavljene ili pokrivenih glava. Odmahuje na obrazloženje talibana: "Svi znaju da lutke nisu idol i nitko ih neće obožavati. U svim muslimanskim zemljama se koriste lutke za izlaganje odjeće."

U izlozima se može vidjeti i mali broj broj muških lutaka, također omotanih glava, što sugerira da vlasti primijenjuju pravilo na isti način na oba spola lutaka.

Talibani su isprva govorili da neće uvesti ista stroga pravila na društvo kao za svoje prve vladavine kasnih devedesetih. No, s vremenom su uvodili sve više zabrana, posebno za žene. Zabranili su ženama i djejčicama školovanje nakon šestog razreda, zabranili im većinu poslova i uveli obavezno pokrivanje lica izvan vlastitog doma.

Jedna žena, koja zagleda u izloge dućana u Ulici Liceja Maryam, gledajući lutke omotanih glava kaže: "Kad ih gledam, čini mi se da su i te lutke zarobljene i da zrače strahom. Vidim sebe iza tih izloga, afganistansku ženu koja je lišena svih svojih prava."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG