Linkovi

SAD upozoravaju na posljedice ako talibani ne ponište zabrane ženama


FILE - Afghan women chant slogans in protest against the closure of universities to women by the Taliban, in Kabul, Dec. 22, 2022.
FILE - Afghan women chant slogans in protest against the closure of universities to women by the Taliban, in Kabul, Dec. 22, 2022.

Sjedinjene Države procjenjuju utjecaj zabrane afganistanskih talibana na zapošljavanje žena u nevladinim organizacijama dok razmišljaju o političkim opcijama koje bi uskoro mogle biti predstavljene.

"Predani smo zalaganju za žene gdje god su njihova prava ugrožena, uključujući i Afganistan, jer nažalost nastavljamo biti svjedoci produbljivanja i pogoršavanja", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u srijedu na predstavljanju prve američke globalne strategije Ekonomska sigurnost žena.

Visoki dužnosnici SAD-a opetovano su pozivali talibane da ponište zabrane koje sprječavaju žene da rade za nevladine organizacije i pohađaju javna i privatna sveučilišta, upozoravajući na posljedice.

U srijedu je američki State Department priopćio da Washington ispituje "konkretne posljedice koje se mogu nametnuti talibanima", ali nije dao detalje.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je novinarima na brifingu da SAD radi s partnerima koji isto misle širom svijeta na "osmišljavanju odgovarajućeg niza posljedica koje bilježe našu osudu" talibana dok podržavaju afganistanski narod.

Price je dodao da će američka politika reagirati oprezno kako se ne bi dodatno ugrozila humanitarna dobrobit afganistanskog naroda.

Talibani žele bolje odnose s ostatkom svijeta i javno su pozvali zemlje da ulažu u Afganistan. Ali, rekao je SAD, talibani su u "pogrešnoj iluziji" da mogu imati oboje - da mogu uskratiti prava afganistanskim ženama dok se nadaju jačanju veza s drugim zemljama.

Zabrane obrazovanja

Tokom 2022. godine vladajući talibani u Afganistanu uveli su i provodili neke od najgorih rodno uvjetovanih diskriminatorskih politika ikada viđenih.

Krajem decembra talibani su zabranili ženama pristup sveučilištima, dodatno ograničivši obrazovanje žena. Ubrzo nakon povratka na vlast u avgustu 2021., talibani su isključili djevojčice iz srednjih škola.

Afganistan kojim vladaju talibani jedina je zemlja u kojoj je djevojčicama zabranjen pristup školama zbog njihova spola.

Talibani su 24. decembra izdali naredbu kojom stranim i domaćim humanitarnim organizacijama u Afganistanu zabranjuju zapošljavanje žena. Svakoj grupi koja se ne bude pridržavala licenca će biti opozvana. Zbog toga je koalicija od 11 nevladinih organizacija morala obustaviti operacije u Afganistanu, navodi State Department.

"Ovo je političko. Ovo nije vjersko", izjavila je Rina Amiri, američka posebna izaslanica za afganistanske žene, djevojke i ljudska prava, za Deewa Service Glasa Amerike u nedavnom Skype intervjuu.

“Svaki predstavnik muslimanske većine s kojim sam razgovarala u svijetu — bilo da se radi o Saudijskoj Arabiji, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indoneziji, Maleziji — svaka zemlja s kojom sam razgovarala rekla je da ono što talibani rade šteti imidžu islama posvuda", rekao je Amiri.

Neki odluku talibana da zabrane obrazovanje ženama vide kao znak unutarnjeg raskola.

"To je tvrdokorni element unutar talibana koji nastoji učvrstiti svoju moć i projicirati tu moć", rekao je Amiri.

U srijedu je State Department predstavio svoju međuagencijsku strategiju za unapređenje ekonomske sigurnosti žena na globalnoj razini. Cilj je promicati jednak pristup obrazovanju, inovacijama i kvalitetnim poslovima za žene i djevojke diljem svijeta.

"Uklanjanje rodnog jaza u globalnoj radnoj snazi moglo bi osloboditi dodatni doprinos od 5,3 trilijuna dolara globalnom BDP-u [bruto domaćem proizvodu], povećavajući ekonomsku sigurnost i prosperitet za sve", rekao je State Department.

Američke vladine agencije će formulirati individualne akcijske planove u roku od šest mjeseci od objave strategije u srijedu koji će informirati američku vanjsku politiku, međunarodno programiranje i razvojnu pomoć.

Američki dužnosnici rekli su da će SAD nastaviti podupirati afganistanske žene kroz Akcijski fond za ravnopravnost spolova i ravnopravnost, koji ulaže u lokalne partnere i partnere civilnog društva diljem svijeta.

Služba Deewa Glasa Amerike pridonijela je ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG