Linkovi

Afganistankama ove godine zabranjen upis na fakultete


40-godišnja Afganistanka izlazi iz tajne škole u Kabulu, 30. juli 2022. (AP Photo/Ebrahim Noroozi, File)
40-godišnja Afganistanka izlazi iz tajne škole u Kabulu, 30. juli 2022. (AP Photo/Ebrahim Noroozi, File)

Ministarstvo visokog obrazovanja kojim upravljaju talibani zabranilo je ženama u Afganistanu da se prijavljuju na fakultete.

To stoji u pismu poslanom privatnim sveučilištima i institucijama visokog obrazovanja, izvijestila je u subotu lokalna televizija TOLOnews.

Poruka dolazi uprkos osudama i lobiranju međunarodne zajednice za poništavanje mjera koje ograničavaju slobode žena, uključujući dvije uzastopne posjete nekoliko visokih zvaničnika UN-a ovog mjeseca.

Kopija pisma, podijeljena saAP-om, upozorava da žene ne mogu polagati "prijemni ispit za diplomu, master i doktorat" i da će se "protiv prekršitelja poduzeti pravni postupci, ako bilo koji univerzitet ne poštuje uredbu". Pismo je potpisao Mohammad Salim Afghan, državni službenik koji nadgleda studentska pitanja na privatnim univerzitetima.

Talibani su prošlog mjeseca zabranili ženama da pohađaju privatne i javne univerzitete. Ministar visokog obrazovanja u vladi koju vode talibani, Nida Mohammed Nadim, tvrdi da je zabrana neophodna kako bi se spriječilo miješanje spolova na univerzitetima - i zato što vjeruje da neki predmeti koji se predaju krše islamska načela.

U dopisu se navodi da se žene "do daljnjega" ne smiju upisivati na fakultete. Otkako su se talibani vratili na vlast u augustu 2021., Afganistan je postao jedina zemlja u svijetu koja ženama uskraćuje obrazovanje.

Talibani su prvo zabranili tinejdžericama da pohađaju školu nakon šestog razreda. Nedavno je sveučilišno obrazovanje za žene obustavljeno do daljnjeg.

Talibani su naveli da su kršenje islamskih kodeksa odijevanja i zajedničko obrazovanje razlog za zabranu pristupa sveučilištima za žene.

UNESCO je ranije ove sedmice ovogodišnji Međunarodni dan obrazovanja posvetio djevojčicama i ženama u Afganistanu. Glavni tajnik UN-a pozvao je talibane da ponište zabranu pristupa afganistanskih žena i djevojaka srednjem i visokom obrazovanju.

Osim toga, Organizacija islamske saradnje, međuvladina skupina koja se sastoji od svih zemalja s muslimanskom većinom, odbacila je tvrdnju talibana da je njihov tretman afganistanskih žena i djevojčica u skladu s islamskim šerijatskim zakonom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG