Linkovi

Tajne škole za djevojčice uprkos talibanskoj zabrani


Tajna škola u Kabulu. (Photo courtesy SRAK)
Tajna škola u Kabulu. (Photo courtesy SRAK)

Svako jutro, u jednoj od najsiromašnijih četvrti u Kabulu, u Afganistanu, djevojke se potajno okupljaju u kući kako bi učile, nešto što milioni djevojaka širom svijeta rade slobodno.

Dok svjetska zajednica u utorak obilježava Međunarodni dan obrazovanja, Afganistan je jedina zemlja u kojoj je djevojčicama zabranjeno pohađanje škole. Nazivajući ograničavanje učenja i podučavanja napadom na ljudsko dostojanstvo, UNESCO je ovogodišnje obilježavanje posvetio afganistanskim djevojkama i ženama.

Ubrzo nakon što su ponovno došli na vlast u augustu 2021, talibani su zatvorili većinu srednjih škola u zemlji za djevojčice, onemogućivši milionima djevojčica da steknu obrazovanje nakon šestog razreda. Gotovo 500 dana kasnije, zabrana je i dalje na snazi, unatoč međunarodnim pozivima da se poništi.

Dok većina javnih i privatnih škola za djevojčice u Afganistanu ostaje prazna, tajne škole se šire.

Zraka svjetlosti

Tajna škola u Kabulu dio je mreže od osam škola u pet gradova. Školu podržava SRAK, afganistanska organizacija koja, prema svojoj web stranici, radi u područjima koja su jako pogođena zabranom školovanja. SRAK na paštu jeziku znači "prva zraka jutarnjeg svjetla".

Parasto, koja je iz sigurnosnih razloga tražila da koristi samo svoje ime, jedna je od osnivačica.

Rekla je za Glas Amerike da je ubrzo nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom primila pozive od učitelja koji su tražili pomoć u uspostavljanju tajnih škola. Imala je iskustva u sektoru obrazovanja u vladi predsjednika Ashrafa Ghanija i krenula je u akciju.

Osnivanje škola nije teško, rekla je, jer nam "žene i sama djeca dolaze i traže pomoć".

Radeći sa svojim kontaktima, Parasto je pomogla pretvoriti podrume, dnevne sobe i spavaće sobe u škole za učitelje i učenike koji su spremni riskirati sve za obrazovanje.

Rahila, bivša učiteljica matematike koja je također tražila da se koristi samo njezino ime iz sigurnosnih razloga, volontira u školi.

Rekla je da je pala u duboku depresiju kada su talibani zatvorili škole za djevojčice, ali tada su njene komšije počele tražiti pomoć s matematikom.

Tajna škola u Kabulu. (Photo courtesy SRAK)
Tajna škola u Kabulu. (Photo courtesy SRAK)

"Shvatila sam da smo učenici i ja potrebni jedni drugima", rekla je. "Davali smo nadu jedni drugima."

Ubrzo joj je ponestajalo mjesta u kući zbog sve većeg broja učenika.

Tada je upoznala Parastoa, koji joj je pomogao unajmiti veliku sobu u kući u Kabulu gdje Rahila i još dvoje pedagoga tri sata dnevno podučavaju matematiku, engleski, prirodne nauke i druge predmete za gotovo 100 djevojčica.

Osamnaestogodišnja Kamila jedna je od Rahilinih učenica. Voli hemiju i engleski i sanja o tome da postane advokatica. Da nema zabrane, uskoro bi završila srednju školu. Ali sada ponovno čita gradivo iz prethodnih razreda kako bi izbjegla prekid u učenju.

"Učim kako bi moja budućnost bila svijetla. I [neću] biti nepismena kao moja majka", rekla je.

Gotovo 250 žena koje su bile pogođene talibanskom zabranom obrazovanja 1990-ih također uče čitati i pisati u ovim tajnim školama.

Obrazovanje je besplatno u tajnim školama jer većina porodica ne može priuštiti školarinu. Članovi i simpatizeri SRAK-a plaćaju stanarinu i potrepštine, kao što su sveska i olovke.

Talibanski stav

Afganistanski de facto talibanski vladari tvrde da obrazovni materijal i okruženje nisu u skladu s kulturnim vrijednostima zemlje i islamskim zakonima. Režim je dosljedno ignorirao međunarodne pozive da se nastavi s obrazovanjem djevojčica.

U decembru 2022. Talibani su proširili svoju zabranu rodno uslovnog obrazovanja na žene na fakultetima.

Tajna škola u Kabulu. (Photo courtesy SRAK)
Tajna škola u Kabulu. (Photo courtesy SRAK)

Odbacujući međunarodni pritisak, Neda Mohammad Nadim, talibanski ministar visokog obrazovanja, rekao je na lokalnom skupu da će se vjerski zakoni provoditi "čak i ako nas sankcioniraju, upotrijebe atomsku bombu na nas ili čak i ako se vrate u novi rat".

U 17 mjeseci otkako je preuzeo kontrolu, režim nije uspio steći globalno priznanje, uglavnom zbog obrazovnih ograničenja za djevojčice i žene.

Prkos i očaj

Uprkos mogućnosti hapšenja i smrti, Rahila je rekla da učitelji i učenici ne odustaju od tajnih škola jer je “najveći strah za nas bila smrt naše duše i emocija”.

Vlasnici kuća u kojima rade škole znaju se otarasiti znatiželjnih talibanskih stražara koji ih često ispituju o aktivnostima na njihovom imanju.

Kako bi izbjegle pažnju, djevojkama se kaže da dolaze i odlaze u parovima i da ne donose knjige.

"Knjige ostavljamo kod kuće, a knjižice u učionici. Ako imamo zadaću, napišemo je na komad papira i stavimo u džep s olovkom", rekla je Kamila.

Kako se mreža tajnih škola širi, nejasno je kako će djevojke poput Kamile steći diplomu srednje škole, odnosno koliko dugo će moći da se obrazuju.

Nekada u Afganistanu, djevojke su sanjale o tome da postanu liječnice, naučnice ili inženjerke, ali sada je samo stjecanje srednjoškolske diplome borba, rekla je Parasto iz SRAK-a. "Pogledajte snove koje smo ubili u našim srcima, u našim umovima."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG