Linkovi

Naoružani napadači u Kabulu ubili bivšu afganistansku zastupnicu


Fotografija bivše afganistanske zastupnice Mursal Nabizade koju su ustrijelili naoružani napadači u njezinoj kući u Kabulu može se vidjeti na mobilnom telefonu u Kabulu, Afganistan, 15. januar 2023.
Fotografija bivše afganistanske zastupnice Mursal Nabizade koju su ustrijelili naoružani napadači u njezinoj kući u Kabulu može se vidjeti na mobilnom telefonu u Kabulu, Afganistan, 15. januar 2023.

Talibanske vlasti u Afganistanu priopćile su u nedjelju da su nepoznati napadači ubili bivšu zastupnicu zajedno s njezinim tjelohraniteljem u njezinoj kući u glavnom gradu Kabulu.

Mursal Nabizada, 32, bila je izabran za članicu nacionalnog parlamenta prije nego što su islamistički talibani preuzeli vlast od afganistanske vlade koju je podržavala međunarodna zajednica u avgustu 2021. nakon što su se povukle sve NATO trupe predvođene SAD-om.

Glasnogovornik kabulske policije, Khalid Zadran, rekao je da je u napadu koji se dogodio rano u nedjelju ozlijeđen i brat ubijene parlamentarke.

Zadran je rekao da je u toku "ozbiljna" istraga o incidentu kako bi se ubice uhapsie i privele pravdi.

Nabizadini rođaci pozvali su talibansku upravu da uhapsi ubice, rekavši da ona nema neprijatelja.

“Čula sam pucnjavu i kada smo sišli, oni (napadači) su otišli, a moja kćer je ležala na zemlji krvava na krevetu pored mog sina. Stražar je također ubijen”, citirao je lokalni kanal TOLO TV Nabizadinu majku.

Nabizadino ubojstvo označava prvi put da je političar iz svrgnute vlade ubijen od talibanskog preuzimanja vlasti u avgustu 2021. Bila je među rijetkim političarkama i aktivisticama civilnog društva koje su odlučile ne pobjeći iz Afganistana nakon što je tvrdolinijaška skupina ponovno preuzela kontrolu nad zemljom.

Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost.

“Pravi pionir - snažna, otvorena žena koja se zalagala za ono u što je vjerovala, čak i pred opasnošću”, rekla je Mariam Solaimankhil, bivša afganistanska zastupnica, na Twitteru reagirajući na ubojstvo svoje kolegice.

“Unatoč tome što joj je ponuđena prilika da napusti Afganistan, odlučila je ostati i boriti se za svoj narod. Izgubili smo dijamant, ali njezino nasljeđe će živjeti. Počivaj u miru - napisala je.

Talibani su najavili opću amnestiju za sve Afganistance koji su bili povezani s bivšom vladom koju su podržavale SAD. Odbacuju kao neutemeljene optužbe da su njihove sigurnosne snage izvršile ciljana ubistva nekih bivših afganistanskih dužnosnika koji su ostali u zemlji.

Talibani tvrde da posebna komisija radi na poticanju pojedinaca koji su pobjegli iz zemlje da se vrate kući i žive mirno pod zaštitom talibana.

U nedjelju su lokalni mediji citirali glasnogovornika komisije koji je rekao da se više od 470 političkih i bivših vladinih osoba vratilo u Afganistan iz inozemstva od maja 2022.

Zapadne parlamentarke oglasile su se na Twitteru kako bi osudile Nabizadino ubojstvo, optužujući talibanske vladare da stoje iza njezine smrti.

“Tužna sam i ljuta i želim da svijet zna! Ubijena je u mraku, ali talibani grade svoj sistem rodnog aparthejda pri punom dnevnom svjetlu”, tvitala je Hannah Neumann, članica Evropskog parlamenta.

Petra Bayr, članica austrijskog parlamenta, pozvala je na kaznenu političku akciju protiv talibanskih vlasti.

"Ako snažnu ženu ubije mizogin režim poput talibanskog, još je bolnije ako ste imali priliku upoznati tu ženu, barem virtualno", napisala je Petra Bayr na Twitteru.

Nabizada je također bila članica parlamentarne komisije za obranu i radila je za jedno privatno nevladino udruženje.

Afganistanske su žene značajno napredovale u konzervativnom društvu u zemlji kojim dominiraju muškarci u dva desetljeća otkako su Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici napali Afganistan u oktobru 2001. i svrgnuli tadašnju talibansku vladu zbog pružanja utočišta terorističkoj mreži al-Qaida.

U godinama koje su uslijedile nakon vojne intervencije pod vodstvom SAD-a, žene su postale sutkinje, zastupnice i novinarke. Većina ih je pobjegla iz Afganistana nakon povratka talibana na vlast 2021. godine.

Talibanska vlada koja se sastoji samo od muškaraca isključila je žene iz gotovo svih aspekata javnog života. Žene su dužne pokriti lice ili nositi islamski hidžab. Zabranjeno im je srednje i visoko obrazovanje, rad u javnom sektoru, nevladine organizacije, pa čak i posjećivanje javnih parkova i kupališta.

XS
SM
MD
LG