Linkovi

Ko je Jack Smith - tužilac koji je podigao optužnicu protiv Trumpa?


Jack Smith na konferenciji za novinare u Washingtonu, 1. august 2023.
Jack Smith na konferenciji za novinare u Washingtonu, 1. august 2023.

Jack Smith, američki specijalni tužilac koji je u utorak podigao drugu federalnu krivičnu optužnicu protiv Donalda Trumpa, do sada je u karijeri vodio slučajeve protiv ratnih zločinaca, mafijaša i korumpiranih policajaca, a radio je i u Hagu i bavio se zločinima na Kosovu.

Na mjesto specijalnog tužioca imenovao ga je sekretar za pravosuđe SAD Merrick Garland i istrage o Trumpu preuzeo je u novembru prošle godine.

U utorak je objavio drugu optužnicu na federalnom nivou protiv bivšeg predsjednika SAD, u kojoj se tereti da je pokušao da poništi rezultate izbora 2020. koje je dobio Joe Biden.

"I sve je to bilo zasnovano na lažima. Lažima čiji je cilj bio da opstruišu kamen temeljac američke vlade: brojanje glasova i sertifikovanje rezultata predsjedničkih izbora", kazao je Smith u kratkom obraćanju kada je objavio optužnicu.

On je inače već podigao jednu federalnu optužnicu protiv Trumpa u slučaju sakrivanja poverljivih dokumenata na Floridi, i ta optužnica je nedavno proširena na 40 tačaka sa prethodnih 37.

Ovi slučajevi se razlikuju od bilo kojih drugih koje je Smith pokrenuo - jer je optužen bivši predsjednik SAD koji želi da se vrati u Bijelu kuću 2024.

Trump se izjasnio da nije kriv i napao je Smitha na društvenim mrežama, uz opasku da je "poremećen".

"Zašto su čekali tako dugo? Zato što su htjeli da to stave tačno usred moje kampanje", napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži.

Karijera tužioca Smitha

Smith nije registrovan ni u jednoj političkoj partiji.

Završio pravo na Harvardu i počeo je da radi 1994. kao tužilac na Manhattanu, pod vodstvom Roberat Morgenthaua, koji je bio najpoznatiji po krivičnom gonjenju mafijaških bosova.

"Nismo išli samo na osuđujuće presude. Bili smo pohvaljeni i kada smo nešto istražili i nekoga oslobodili sumnje", kaže advokat Todd Harrison koji je radio sa Smithom na Manhattanu.

Smith je 1999. godine počeo da radi u kancelariji američkog tužioca u Brooklynu.

Radio je na krivičnom gonjenju Charlesa Schwarza, jednog od njujorških policajaca koji je učestvovao u brutalnom napadu na crnca Abnera Louimu dok je bio u zatvoru.

Smith je izdejstvovao osuđujuću presudu za Ronella Wilsona, vođe narko-bande koji je ubio dva policajca u New Yorku.

Od 2008. godine nadgledao je procesuiranje ratnih zločina u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a od 2010. do 2015. radio je u Sekretarijatu za pravosuđe.

Nedavno se Smith vratio slučajevima u Hagu, i izdejstvovao osuđujuću presudu za bivšeg komandanta OVK Saliha Mustafu, čelnika logora u kojem su zatvorenici mučeni tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG