Linkovi

Sudija odbio Trumpa u sprječavanju podizanja optužnice za pokušaj namještanja izbora u Georgiji


Donald Trump
Donald Trump

Sudija u južnoj američkoj saveznoj državi Georgiji u ponedjeljak je odbio pokušaje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da spriječi tužioca u podizanju optužnice protiv njega zbog pokušaja da promijeni izborni rezultat u toj državi gdje je izgubio od demokrate Joea Bidena.

Trump je tvrdio da je okružna tužiteljica okruga Fultona Fani Willis u Atlanti nadgledala istragu koja je bila "zbunjujuća, manjkava i, povremeno, protuustavna".

Sudija Višeg suda Robert McBurney presudio je da su Trumpove tvrdnje "ili nedovoljne ili spekulativne i nerealizirane".

S obzirom da velika porota razmatra slučaj, Willis je nagovijestila da bi uskoro mogla optužiti Trumpa i mnoštvo pomoćnika povezanih s njegovim naporima da poništi rezultate izbora u Georgiji 2020.

Ona je rekla televizijskoj stanici u Atlanti tokom vikenda: "Posao je završen. Radimo dvije i po godine. Spremni smo za polazak."

Kako bi zadržao vlast nakon što je izgubio na izborima 2020. od Bidena, Trump je svoje izborne izazove usmjerio na nekoliko država koje je za dlaku izgubio od Bidena, uključujući Georgiju.

U Georgiji je Trump početkom 2021. nazvao državne izborne zvaničnike i zatražio od njih da mu "pronađu" 11.780 glasova, jedan više glas nego što je osvojio Biden.

Trump je negirao sve optužbe u nekoliko krivičnih slučajeva i istraga. Uprkos sve većoj pravnoj opasnosti, ankete pokazuju da ga republikanski glasači velikom većinom favorizuju.

XS
SM
MD
LG