Linkovi

Michigan optužio 16 lažnih elektora za kršenje izbornog zakona i falsifikovanje


Izjava u korist naloga za hapšenje 16 lažnih republikanskih birača Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Mičigenu 2020. 18. jul, 2023. (Foto: AP/Jon Elswick)
Izjava u korist naloga za hapšenje 16 lažnih republikanskih birača Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Mičigenu 2020. 18. jul, 2023. (Foto: AP/Jon Elswick)

Glavna tužiteljka Mičigena podnijela je u utorak tužbu protiv 16 republikanaca da su se lažno predstavljali kao elektori i predali falsifikovane potvrde da je tadašnji predsjednik Donald Trump pobijedio u toj saveznoj državi 2020. godine, iako je pobjedu odnio demokrata Joe Biden.

Prema američkom komplikovanom izbornom sistemu, elektori su ljudi koji su postavljeni da predstavljaju birače svojih država na predsjedničkim izborima. Stranka kandidata koji je osvojio najviše glasova u toj državi šalje svoje elektore na sastanak Elektorskog koledža u decembru, kako bi formalno potvrdili izborni rezultat.

Tužiteljka Dejna Nesel, demokrata, saopštila je u utorak da će svih 16 "lažnih elektora" odgovarati po optužnici u osam tačaka, među kojima su falsifikovanje i zavjera za krivotvorenje na izborima, za šta bi mogli da dobiju kaznu od 5 do 14 godina u zatvoru.

U grupi su šefica Republikanskog nacionalnog komiteta u Mičigenu, Keti Berden, kao i bivša kopredsjedavajuća Republikanske stranke Mičigena, Mišon Medok i gradski zvaničnik Šelbija, Sten Grot.

"Postupci lažnih elektora podrivaju vjeru javnosti u integritet naših izbora i, vjerujemo, takođe jasno krše zakone kojima upravljamo izborima u Mičigenu", navodi se u saopštenju Nesel.

Grupa se navodno sastala u tadašnjem sjedištu Republikanske partije Mičigana 14. decembra 2020. godine, i potpisala svoja imena na više certifikata u kojima se navodi da su kvalifikovani elektori za Trumpa. Ti lažni dokumenti su onda poslati Kongresu i Nacionalnom arhivu.

U januaru 2022. godine, Nesel je zatražila od federalnih tužilaca da otvore krivičnu istragu protiv 16 republikanaca. U sedam saveznih država, uključujući Mičigen, pristalice Trumpa su potpisale potvrde da je on pobijedio u njihovim državama, a ne Biden.

Lažni certifikati su ignorisani, ali su ti slučajevi bili predmet istrage. Njima se bavila i komisija koja je istraživala napad na Kapitol 6. januara.

Lažni certifikati koji Trumpa proglašavaju pobjednikom podnijeti su u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Novom Meksiku, Nevadi, Pensilvaniji i Viskonsinu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG