Linkovi

Advokatica: Trump je mogao da uništi dokaze, ali nije


Donald Trump
Donald Trump

Advokatica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u nedjelju je odbacila nove krivične optužbe da je Trump ometao pravdu, rekavši da je Trump mogao uništiti snimke sigurnosnih kamera na svom imanju na Floridi da je htio, ali nije, te je umjesto toga predao snimak vladinim istražiteljima.

Advokatica Alina Habba nije direktno negirala navode o opstrukciji u intervjuu za "Fox News Sunday".

Umjesto toga, Habba je rekla: „Ako je bilo pokušaja da ne preda dokumente ili je želio da se nešto izbriše, zar ne mislite da je to nešto što nije mogao da uradi? Hajdemo samo razumno. Ali on nikada ne bi postupio kao to.”

„On je najetičniji Amerikanac kojeg poznajem”, rekla je Habba.

Specijalni savjetnik Jack Smith iznio je nove optužbe protiv Trumpa prošle sedmice u izmijenjenoj optužnici koja optužuje Trumpa da je nezakonito zadržao 32 povjerljiva dokumenta nacionalne sigurnosti u Mar-a-Lagu, Trumpovoj rezidenciji na obali mora.

Trump se sada suočava s ukupno 40 optužbi u slučaju povjerljivih dokumenata.

Trump je zadržao dokumente nakon što je njegov mandat završio početkom 2021. godine, umjesto da ih pošalje u Nacionalni arhiv kako to zakon nalaže, i, kako se navodi u optužnici, urotio se da cjelokupnu dokumentaciju zadrži od saveznih istražitelja.

Nova optužnica tereti Trumpa da je planirao zavjeru s dvojicom pomoćnika, svojim sobarom, Waltom Nautom, i upraviteljem imovine Mar-a-Laga Carlosom De Oliveirom da izbrišu snimke s sigurnosnih kamera na kojima se vidi kako radnici premještaju kutije s dokumentima u i iz skladišta kako bi ih sakrili od vladinih istražitelja.

U optužnici se navodi da je De Oliveira imao privatni razgovor sa zaposlenikom Mar-a-Laga koji je bio zadužen za snimke nadzora i rekao zaposleniku da „'šef' želi da se server izbriše”.

No, u optužnici se navodi da je zaposlenik zadužen za snimanje odgovorio „da ne zna kako to uraditi i da ne vjeruje da ima pravo na to”.

U intervjuu za Fox News, Habba je rekla: „Nijedan snimak nije izbrisan. [Trump] ih je predao. Sarađivao je, kao i uvijek... Ako predsjednik Trump nije želio da se nešto preokrene, uvjeravam vas da je to nešto to se moglo uraditi.”

XS
SM
MD
LG