Linkovi

Proširena optužnica protiv Trumpa za neovlašteno zadržavanje povjerljivih dokumenata


Bivši američki predsjednik Donald Trump (Foto: REUTERS/Scott Morgan)
Bivši američki predsjednik Donald Trump (Foto: REUTERS/Scott Morgan)

Tužilaštvo je proširilo krivični postupak protiv Donalda Trampa, podnoseći nove optužbe protiv bivšeg američkog predsednika i jednog od njegovih zaposlenih, u postupku za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata.

U proširenoj optužnici navodi se da su Trump i njegov zaposleni Karlos de Oliveira nastojali da onemoguće istražitelje da pregledaju snimke bezbjednosnih kamera iz Mar-a-Laga - odmarališta bivšeg američkog predsjednika.

Ukupan broj tačaka optužnice povećan je za tri - i sada iznosi 40 – pošto se Trump još jednom dodatnom tereti za nezakonito zadržavanje povjerljivih informacija koje se odnose na nacionalnu odbranu.

Tužioci su naveli da se bivši američki predsjednik i njegova dvojica zaposlenih, Volt Nauta i Karlos de Oliveira, terete da su od jedne osobe zahtijevali brisanje snimaka sigurnosnih kamera u klubu Mar-a-Lago - kako bi spriječili njihovo dostavljanje velikoj federalnoj poroti.

Nauta se, podsjetimo, na optuženičkoj klupi uz Trumpa našao još u junu 2023. Na teret mu se stavljalo da je pomagao bivšem predsjedniku da obmane istražitelje koji su nastojali da dođu do povjerljivih dokumenata - ostalih u posjedu bivšeg predsjednika pošto je napustio Bijelu kuću.

De Oliveirin advokat nije odmah odgovorio na upit agencije Reuters za komentar.

Ovo ne predstavlja ništa drugo do kontinuirani očajnički pokušaj porodice Biden i Sekretarijata za pravosuđe da maltretiraju predsednika Trumpa i osobe iz njegovog okruženja“, navodi se u reakciji kampanje republikanskog kandidata za predsjedničku nominaciju.

U prvom pojavljivanju pred sudom juna 2023 - bivši predsjednik izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice kojom se tereti za neovlašteno zadržavanje povjerljivih dokumenata.

Proširenje optužnice poslije susreta sa predstavnicima pravosuđa

Infornacija o proširenju optužnice objavljena je nekoliko sati pošto je bivši američki predsjednik objelodanio da su se njegovi pravni zastupnici sastali sa zvaničnicima Sekretarijata za pravosuđe koji istražuju navode o pokušajima da poništi poraz na izborima novembra 2020.

"Moji advokati su imali produktivan sastanak sa predstavnicima Sekretarijata za pravosuđe, kojima su detaljno objasnili da ja nisam uradio ništa loše, da sam se savjetovao sa mnogim advokatima, i da bi ova optužnica samo još više uništila našu zemlju", napisao je Trump tokom dana na društvenoj mreži "Istina".

Dodao je da tokom sastanka nije bilo ni indicija ni najava.

Istraga se bavi periodom tokom dva turbulentna mjeseca poslije novembarskih izbora 2020, kada je Trump odbijao da prizna poraz od demokrate Joe Bidena i širio neutemeljene tvrdnje da mu je pobjeda ukradena.

Konfuzija je dovela do nereda 6. januara 2021. godine na američkom Kapitolu, kada su Trumpove pristalice nasilno upale u zgradu, napale policiju i ometale brojanje glasova u Kongresu.

Više od 1000 ljudi je dobilo federalne optužnice u vezi sa neredima na Kapitolu.

U periodu između izbora i pobune, Trump je tražo od lokalnih izbornih vlasti da obustave brojanje glasova u njihovim saveznim državama, pritiskao potpredsjednika Majka Pensa da obustavi potvrđivanje elektorskih glasova i lažno tvrdio da su izbori pokradeni, pored toga što su brojni federalni i lokalni zvaničnici, duga lista sudova, najviši zvaničnici kampanje, pa čak i njegov lični državni tužilac navodili da nema dokaza za tvrdnje o izborima koje on iznosi.

Donald Trump prvi je je bivši američki predsjednik koji se suočio sa krivičnim procesima.

To, međutim, nije ugrozilo njegov rejting u trci za republikansku nominaciju u trci sa američkog predsjednika na izborima koji se održavaju novembra 2024.

Naprotiv, Trumpova prednost u odnosu na najbližeg rivala guvernera Floride Rona DeSantisa je u porastu, što je pokazalo Istraživanje javnog mnijenja Reuters/Ipsos tokom jula.

Bivšeg predsjednika odredbe američkog Ustava ne sprječavaju da se kandiduje za funciju šefa države čak i ako bude osuđen za krivično djelo.

Naime, prema najvišem pravnom aktu, kriterijume za obavljanje te prestižn funkcije ispunjava osoba koja je američki državljanin, stara najmanje 35 godina, koja je u Sjedinjenim Državama živjela najmanje 14 godina.

Ustav ne pominje policijski dosije, pa osobi optuženoj ili osuđenoj za krivično djelo ne bi bilo zabranjeno da obavlja predsjednički fuunkciju sve dok ispunjava druge uslove.

XS
SM
MD
LG