Linkovi

Hladni rat na dva fronta? Ne hvala, kaže Biden


U govoru o stanju unije u Washingtonu, 7. februara 2023, predsjednik Joe Biden je rekao: "Posvećen sam radu sa Kinom tamo gdje možemo da unaprijedimo američke interese i koristimo svijetu".
U govoru o stanju unije u Washingtonu, 7. februara 2023, predsjednik Joe Biden je rekao: "Posvećen sam radu sa Kinom tamo gdje možemo da unaprijedimo američke interese i koristimo svijetu".

Uprkos intenzivnom pritisku republikanske opozicije, čini se da predsjednik Joe Biden namjerava da održi odmjereni odgovor na situaciju sa kineskim špijunskim balonom koji je preletio kontinentalne Sjedinjene Države početkom ovog mjeseca.

Čini se da je pristup podešen tako da se izbjegne eskalacija sa drugim velikim protivnikom dok se Bidenova administracija bavi ratom Rusije protiv Ukrajine koji traje skoro godinu dana.

Džon Kirbi, koordinator Savjeta za nacionalnu bezbjednost za strateške komunikacije, rekao je novinarima u utorak da drama oko balona ne mijenja činjenicu da administracija namjerava da izbjegne sukob i da nastavlja da traži otvorene linije komunikacije sa Kinom.

Ništa se nije promijenilo u vezi sa predsjednikovom željom "da ovaj odnos dalje unaprijedi ka boljem nivu nego što je sada", rekao je Kirbi.

Ovo uprkos zahtjevima republikanaca za oštriji stav prema Pekingu.

"(Biden) je oborio kineski špijunski balon samo nakon što je to zahtijevao pritisak javnosti", rekao je Džon Baraso, republikanski senator iz Vajominga, na brifingu u utorak. "Ovo je potpuno kršenje našeg integriteta kao nacije, a predsjednikova ravnodušnost i nerad pokazali su slabost ne samo prema Kini, već i prema svijetu".

Tenzije između SAD i Kine visoke su od otkrića balona koji je Biden naredio da se obori 4. februara.

Zvaničnici administracije kažu da je letjelica bila deo međunarodnog "programa balona na velikim visinama za prikupljanje obavještajnih podataka" kineske Narodne oslobodilačke armije. Peking tvrdi da je to bio civilni vazdušni balon koji se koristio za meteorološka istraživanja.

Ostaci pogođenog balona padaju sa velike visine u Atlantski okean, nedaleko od obale Južne Karoline, dok se pored vidi trag borbenog aviona koji ga je oborio, 4. februara 2023.
Ostaci pogođenog balona padaju sa velike visine u Atlantski okean, nedaleko od obale Južne Karoline, dok se pored vidi trag borbenog aviona koji ga je oborio, 4. februara 2023.

Kirbi je rekao da se pristup administracije prema protivnicima nije promijenio, ukazujući na Nacionalnu bezbjednosnu strategiju objavljenu u oktobru koja kao glavne strateške izazove SAD identifikuje takmičenje sa Kinom i Rusijom u oblikovanju globalnog poretka, dok istovremeno radi sa saveznicima i protivnicima na transnacionalnim problemima kao što su klimatske promjene, nesigurnost snabdijevanja hranom, nestašica energije i inflacija.

"Posvećen sam radu sa Kinom gdje možemo da unaprijedimo američke interese i koristimo svijetu", rekao je Biden u svom govoru o stanju Unije ovog mjeseca, samo nekoliko dana nakon što je naredio svojoj vojsci da obori špijunski balon. "Ali nemojte se zavaravati u tome: kao što smo jasno rekli prošle nedelje, ako Kina ugrozi naš suverenitet, mi ćemo djelovati da zaštitimo svoju zemlju. I jesmo".

Podsticaj da se izbjegne eskalacija

Biden ima podsticaje da izbjegne eskalaciju sa Kinom. Njegova administracija već nastoji da upravlja odgovorom NATO na rusku invaziju na Ukrajinu dok se suočava sa drugim spoljnopolitičkim izazovima, uključujući sjevernokorejski i iranski nuklearni program i nestabilni Bliski istok nakon formiranja ekstremno desničarske izraelske vlade pod premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Administracija je posvetila više od 27,1 milijarde dolara bezbjednosne pomoći Kijevu od početka rata 24. februara 2022. i vodi računa da ne isprovocira Peking da se dodatno prikloni Moskvi.

Peking širi antizapadnu propagandu Moskve i pojačao je trgovinu sa Rusijom, ali nije pružio direktnu vojnu podršku Putinovim ratnim naporima – niti je pomogao njegovoj vladi i bankama da izbjegnu oštre sankcije Zapada.

"Jedna od ključnih oblasti u kojima Bidenova administracija želi da razgovara sa Pekingom jeste da se pobrine da on ostane van rata u Ukrajini, da Peking ne pruža nikakvu političku, vojnu podršku Rusiji", rekao je za Glas Amerike Erik Bratberg, viši potpredjsednik Evropske prakse u grupi Albright Stonebridge.

S obzirom na to da je kineski najviši diplomata Vang Ji trebalo da odleti u Moskvu ove nedelje, a da se očekuje da predsjednik Ši Đinping to učini u narednih nekoliko mjeseci, analitičari kažu da administracija ima ograničene mogućnosti.

"Najbolje čemu Sjedinjene Države mogu da se nadaju jeste da se efikasno nose sa neposrednom prijetnjom koju Rusija predstavlja i oslabe Rusiju do tačke u kojoj ne može da predstavlja veliku vojnu prijetnju svojim susjedima, a zatim da skrenu pažnju na daleko ozbiljniji izazov koji predstavlja Kina", rekao je Dejvid Saks, istraživač u Vijeću za međunarodne odnose.

"Najveći problem, po mom mišljenju, je stres koji rat u Ukrajini svaljuje na odbrambenu industrijsku bazu SAD, koja je ozbiljno nespremna za direktan sukob sa Kinom", rekao je Saks za Glas Amerike:

"Ukoliko se Bidenova administracija hitno ne pozabavi ovim pitanjem i značajno ne poveća proizvodnju kritične municije i oružja, Sjedinjene Države će biti izuzetno ranjive ako Kina upotrijebi silu protiv Tajvana u narednim godinama".

Peking se takođe okreće drugom američkom protivniku – Iranu. Kineski predsjednik Ši Đinping boravio je u utorak u Teheranu, braneći pravo Islamske Republike da zaštiti svoja prava i interese, prenose kineski državni mediji.

"Ono što vidimo da se pojavljuje je dugoročna konkurencija između globalnog Zapada — SAD, EU i razvijenih demokratija — i Kine, Rusije, Irana i nekoliko drugih nacija koje negoduju zbog dominacije globalnog Zapada nad međunarodnim sistemima", rekao je Robert Dali, direktor Kisindžerovog instituta Vilson centra o Kini i Sjedinjenim Državama.

Vruća tema

Nekoliko republikanskih političara je iskoristilo incident da prikupi doprinose za kampanju, istovremeno napavši Bidena i Peking, navodi Pandit Analitiks, koja prati komunikacije i objave na društvenim mrežama izabranih zvaničnika i kandidata.

S obzirom na to da republikanci pomažu da podstaknu gnjev birača, balon postaje aktuelno političko pitanje. Obični Amerikanci koji su u velikoj mjeri ignorisali tenzije između SAD i Kine sada počinju da shvataju ono oko čega se mnogi u spoljnopolitičkom krugu slažu – da su SAD već neko vrijeme na hladnoratovskim nogama sa Kinom, rekao je Dejli za Glas Amerike.

"Ovo je pravi značaj špijunskog balona – ne da on predstavlja novu prijetnju za SAD, već da sve više Amerikanaca potpisuje narativ 'Kineska prijetnja' koji je ranije bio ograničen na Washington", rekao je Dejli.

Ukoliko Biden odluči da se ponovo kandiduje 2024. kako njegovi zvaničnici kažu da namjerava, posmatrači kažu da će politička cijena reputacije mekog odnosa prema Kini biti još veća.

Dopisnica Glasa Amerike iz Kongresa SAD Ketrin Gipson učestvovala je u pisanju ovog izvještaja.

XS
SM
MD
LG