Linkovi

Kina poziva na uzdržanost dok SAD tragaju za ostacima oborenog balona


Dnevnici na kineskom jeziku u kineskoj četvrti u Los Angelesu. (Foto: AP/Damian Dovarganes)
Dnevnici na kineskom jeziku u kineskoj četvrti u Los Angelesu. (Foto: AP/Damian Dovarganes)

Peking je u ponedjeljak pozvao Washington da pokaže uzdržanost dok američka vojska traga za ostacima - kako se vjeruje - kineskog špijunskog balona koji je oborila iznad Atlantskog okeana. Kina međutim tvrdi da je riječ o zalutalom civilnom balonu.

Spor oko balona dodatno je zaoštrio odnose SAD i Kine i doveo do odlaganja planirane posete američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Pekingu tokom vikenda.

Američki borbeni avion oborio ja balon u subotu iznad Južne Karolina nakon što je vojska pratila njegovo kretanje preko kontinentalne Amerike. Kineske vlasti ocijenile su da je riječ o "preteranoj reakciji". Također su više puta ponovile da je balon korišten u naučne svrhe i da je odletio sa planiranog kursa.

"Kina se čvrsto protivi i snažno protestuje zbog ovoga", rekao je zamjenik ministra inostranih poslova Še Feng u obraćanju američkoj ambasadi u Pekingu, koje je objavljeno na stranici Ministarstva.

Američka mornarica pokušava da pronađe ostatke balona, a Obalska straža obezbjeđuje tu operaciju, saopštile su vojne vlasti u nedjelju.

Ukoliko operacija bude uspješna, SAD bi potencijalno mogle da imaju uvid u kineske špijunske kapacitete, mada američki zvaničnici umanjuju uticaj balona na nacionalnu bezbjednost.

Kinesko Ministarstvo inostranih poslova u ponedjeljak je saopštilo da je Kina otkrila da je balon zalutao iznad SAD nakon što su je o tome obavijestile američke vlasti.

"Nenamjerni ulazak tog letećeg objekta (u SAD) je u potpunosti izolovan, slučajan incident. Time se testira iskrenost SAD u poboljšanju i stabilizaciji bilateralnih odnosa i načina na koji riješava krizu. Nadamo se da će SAD raditi sa Kinom da adekvatno rješavaju naše razlike, izbjegnu pogrešne procjene i nerazumjevanja i nanošenje štete našem međusobnom poverenju", rekla je portparolka Ministarstva.

Dodala je da je još jedan balon, koji se nalazi iznad Latinske Amerike, bespilotni civilni leteći objekat na probnom letu koji je "značajno skrenuo s kursa i nenamjerno ušao u vazdušni prostor iznad Latinske Amerike zboog vremenskih uslova i ograničenih kapaciteta za navigaciju".

Kolumbijska vojska saopštila je u nedjelju da je otkrila objekat sličan balon nakon što je Pentagon u petak naveo da još jedan kineski balon leti iznad Latinske Amerike.

Incident sa balonom dogodio se dok SAD i Kina pokušavaju da poboljšaju komunikaciju i odnose koji su zaoštreni proteklih godina zbog tenzija na više frontova.

Kina je posle obaranja aviona upozorila na "ozbiljne posljedice" i da će upotrijebiti sva raspoloživa sredstva da riješi "slične situacije", bez iznošenja detalja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG