Linkovi

FBI pretražio Bidenovu kuću, pronašao predmete označene kao povjerljive


Pristupni put do kuće predsjednika Joea Bidena u Wilmingtonu, Del., vidi se iz kombija za medije 13. januara 2023.
Pristupni put do kuće predsjednika Joea Bidena u Wilmingtonu, Del., vidi se iz kombija za medije 13. januara 2023.

FBI je u petak pretresao kuću predsjednika Joe Bidena u Wilmingtonu u državi Delaware i pronašao dodatne dokumente s povjerljivim oznakama, a također je preuzeo neke od njegovih rukom pisanih bilješki, rekao je u subotu predsjednikov advokat.

Predsjednik je dobrovoljno pustio FBI u svoj dom, ali nedostatak naloga za pretres nije umanjio izvanrednu prirodu pretresa. To je pojačalo neugodnosti za Bidena koje su počele otkrivanjem 12. januara da su predsjednikovi advokati pronašli "mali broj" povjerljivih zapisa u bivšoj kancelariji u Penn Biden centru u Washingtonu neposredno prije međuizbora. Od tada su advokati pronašli šest povjerljivih dokumenata u Bidenovoj kućnoj biblioteci u Wilmingtonu iz vremena kada je bio potpredsjednik.

Iako je Biden tvrdio da “nema tamo”, otkrića su postala politička odgovornost dok se on pripremao da pokrene kandidaturu za reizbor, i potkopavaju njegove napore da američkoj javnosti prikaže sliku dostojnosti nakon burnog predsjedništva njegovog prethodnika, Donalda Trumpa.

Tokom pretresa u petak, koji je trajao skoro 13 sati, FBI je uzeo šest predmeta koji su sadržavali dokumente sa povjerljivim oznakama, rekao je Bob Bauer, predsjednikov lični advokat. Stavke su se odnosile na Bidenovo vrijeme u Senatu i potpredsjedništvo, dok su bilješke datirale iz njegovog vremena kao potpredsjednika, rekao je. Nivo tajnosti i da li su dokumenti koje je uklonio FBI ostali povjerljivi, nije odmah bilo jasno dok Ministarstvo pravde pregledava evidenciju.

Pomoćnik američkog tužioca Joseph Fitzpatrick potvrdio je u subotu da je FBI izvršio "planiranu, sporazumnu pretragu" rezidencije predsjednika u Wilmingtonu.

Predsjednik i prva dama Jill Biden nisu bili u kući kada je pretresen. Vikend su provodili u svojoj kući u Rehoboth Beachu u Delaveru.

Obraćajući se novinarima tokom putovanja u Kaliforniju u četvrtak, Biden je rekao da "potpuno sarađuje i da se raduje brzom rješavanju ovog problema".

“Otkrili smo da je nekoliko dokumenata pohranjeno na pogrešnom mjestu”, rekao je Biden. “Odmah smo ih predali Arhivu i Ministarstvu pravde.”

Ostalo je da se vidi da li će biti izvršeni dodatni pretresi federalnih zvaničnika na drugim lokacijama. Bidenovi lični advokati prethodno su izvršili pretres rezidencije Rehoboth Beach i rekli da nisu pronašli nikakve službene dokumente ili povjerljive zapise.

Istraga o Bidenu je također zakomplikovala istragu Ministarstva pravde o Trumpovom zadržavanju povjerljivih dokumenata i službenih zapisa nakon što je napustio funkciju. Ministarstvo pravosuđa kaže da je Tramp uzeo stotine zapisa označenih kao povjerljivi po izlasku iz Bijele kuće početkom 2021. godine i odupirao se višemjesečnim zahtjevima da ih vrati vladi, te da se morao dobiti nalog za pretres kako bi ih se vratilo.

Bauer je rekao da je FBI tražio da Bijela kuća ne komentariše pretres prije nego što bude sprovedena, te da su bili prisutni Bidenovi lični i advokati Bijele kuće. FBI je, dodao je, “imao potpuni pristup predsjednikovoj kući, uključujući lično pisane bilješke, dosijee, papire, registratore, memorabilije, liste obaveza, rasporede i podsjetnike koji sežu decenijama unazad”.

Ministarstvo pravde, dodao je, „uzelo je u posjed materijale koje je smatralo u okviru svoje istrage, uključujući šest predmeta koji se sastoje od dokumenata sa oznakama klasifikacije i pratećih materijala, od kojih su neki iz službe predsjednika u Senatu, a neki od njih su iz njegovog potpredsjedničkog mandata.”

Državni tužilac Merrick Garland imenovao je bivšeg američkog tužioca Marylanda Roberta Hura za posebnog savjetnika koji će istražiti sve potencijalne prekršaje oko Bidenovih dokumenata. Hur će nadzirati istragu od američkog tužioca iz Ilinoisa, kojeg je imenovao Trump, John Lausch.

“Od samog početka, predsjednik je bio posvećen tome da se s tim pozabavi odgovorno jer ovo shvaća ozbiljno”, rekao je u subotu advokat Bijele kuće Richard Sauber. „Predsednički advokati i Kancelarija Savjeta Bijele kuće nastaviće da sarađuju sa DOJ-om i Specijalnim savetnikom kako bi pomogli da se ovaj proces sprovede brzo i efikasno.”

Otkrića Bidenovih dokumenta i istraga o Trumpu, koja je u rukama specijalnog savjetnika Jacka Smitha, značajno se razlikuju. Biden je nastojao da sarađuje sa istragom DOJ-a na svakom koraku - a potraga u petak bila je dobrovoljna - iako ostaju pitanja o njegovoj transparentnosti sa javnošću.

Da bi krivično djelo bilo počinjeno, osoba bi morala „svjesno ukloniti“ dokumente bez ovlaštenja i namjeravati ih držati na „neovlaštenoj lokaciji“. Biden je rekao da je "iznenađen" što su povjerljivi dokumenti otkriveni u Penn Biden centru.

Općenito, povjerljivi dokumenti moraju se ukloniti nakon maksimalno 25 godina. Ali neki zapisi su takve vrijednosti da ostaju klasifikovani mnogo duže, iako se moraju odobriti posebni izuzeci. Biden je bio u Senatu od 1973. do 2009. godine.

XS
SM
MD
LG