Linkovi

Kod Bidena pronađeno više povjerljivih dokumenata nego što se znalo


Joe Biden
Joe Biden

Advokati predsjednika Joea Bidena pronašli su više povjerljivih dokumenata u njegovoj kući u Wilmingtonu, Delaware, nego što se ranije znalo, priznala je Bijela kuća u subotu.

Advokat Bijele kuće Richard Sauber je u saopćenju naveo da je tokom pretrage Bidenove privatne biblioteke pronađeno ukupno šest stranica povjerljivih dokumenata. Bijela kuća je ranije saopštila da je tamo pronađena samo jedna stranica.

Najnovije otkriće je dodatak otkriću dokumenata pronađenih u decembru u Bidenovoj garaži i u novembru u njegovim bivšim kancelarijama u Penn Biden centru u Washingtonu, iz vremena dok je bio potpredsjednik.

Očigledno pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima i službenim zapisima Obamine administracije pod istragom je bivšeg američkog tužioca Roberta Hura, kojeg je u četvrtak za specijalnog tužioca imenovao državni tužilac Merrick Garland.

Sauber je u saopćenju u subotu rekao da su Bidenovi lični advokati, koji nisu imali sigurnosne dozvole, prekinuli potragu nakon što su pronašli prvu stranicu u srijedu navečer. Sauber je pronašao preostali materijal u četvrtak, dok je pomagao da ih Ministarstvo pravde pronađe.

Sauber je ranije rekao da je Bijela kuća "uvjerena da će detaljna revizija pokazati da su ovi dokumenti nehotice izgubljeni, a predsjednik i njegovi advokati su odmah djelovali po otkrivanju ove greške".

Bijela kuća je već suočena sa ispitivanjem jer je čekala više od dva mjeseca da potvrdi otkriće početne grupe dokumenata u Bidenovom uredu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG