Linkovi

Potencijalno povjerljivi dokumenti pronađeni u bivšoj Bidenovoj kancelariji


Joe Biden
Joe Biden

Ministarstvo pravde razmatra potencijalno povjerljive dokumenate pronađene u u bivšoj kancelariji predsjednika Joea Bidena u Washingtonu, saopštila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Specijalni savjetnik predsjednika Richard Sauber rekao je da je otkriven "mali broj dokumenata sa povjerljivim oznakama" dok su Bidenovi lični advokati čistili ured Penn Biden centra, koji je predsjednik koristio nakon što je napustio potpredsjedništvo 2017. do nedugo prije nego što je pokrenuo svoju kampanju za predsjedničke izbore 2020.

Dokumenti su pronađeni 2. novembra 2022. u "zaključanom ormaru" u kancelariji, rekao je Sauber.

Sauber je rekao da su advokati odmah upozorili Bijelu kuće, koja je obavijestila Nacionalnu upravu za arhive i dokumente — koja je preuzela dokumentaciju sljedećeg dana.

"Od tog otkrića, predsjednikovi lični advokati su sarađivali s Arhivom i Ministarstvom pravde u procesu kako bi osigurali da svi zapisi Obama-Biden administracije budu na odgovarajući način u posjedu Arhiva", rekao je Sauber.

Osoba koja je upoznata s tim pitanjem, ali nije ovlaštena da o tome javno raspravlja, rekla je da je državni tužilac Merrick Garland zatražio od američkog tužioca sjevernog okruga Illinois Johna Lauscha da razmotri stvar nakon što je Arhiv proslijedio to pitanje odjelu. Johna Lauscha je na funkciju imenovao bivši predsjednik Donald Trump.

CBS je prvi izvijestio o otkriću potencijalno povjerljivih dokumenata.

Ministarstvo pravde mjesecima istražuje zadržavanje otprilike 300 dokumenata koji su označeni kao povjerljivi i vraćeni sa imanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi. U tom slučaju, kažu tužioci, predstavnici Trumpa su se odupirali zahtjevima da se vrate kompletni povjerljivi dokumenati i nisu u potpunosti ispoštovani sudski poziv kojim se tražilo njihovo vraćanje.

Agenti FBI-a u augustu su izdali nalog za pretres imanja Mar-a-Lago, uklonivši 15 kutija sa dokumentima.

Tu istragu vodi specijalni tužilac Jack Smith. Tužioci su intervjuisali niz Trumpovih saradnika i koristili veliku porotu da saslušaju dokaze.

Nije jasno kada će biti donesena odluka o tome da li će Trump, ili bilo ko drugi, biti optužen.

Think tank, formalno poznat kao Penn Biden centar za diplomatiju i globalni angažman, povezan je sa Univerzitetom Pennsylvania i nastavlja da radi nezavisno od Bidenove administracije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG