Linkovi

Sekretar za pravosuđe imenovao tužioca u slučaju povjerljivih dokumenata pronađenih kod Bidena


Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da je dokument s povjerljivim oznakama iz vremena dok je bio potpredsjednik pronađen u njegovoj "ličnoj biblioteci" u njegovoj kući u Wilmingtonu u Delawareu, zajedno s drugim dokumentima pronađenim u njegovoj garaži.

Američki predsjednik je ukazao da su njegovi pravni zastupnici o tome odmah obavijestili Sekretarijat za pravosuđe i da u potpunosti sarađuju u vezi sa tim slučajem.

Nikakvi dokumenti nisu pronađeni u njegovoj kući u gradu Rehoboth Beach u Delawareu, rekao je njegov pravni savjetnik Richard Sauber.

Merrick Garland, američki sekretar za pravosuđe najavio je imenovanje specijalnog tužioca za istragu postupanja predsjednika Bidena u vezi sa povjerljivim državnim dokumentima.

Garland je objavio da će se istragom baviti Robert Hur, nekadašnji tužilac u američkoj državi Maryland.

Prije nekoliko dana iz Bijele kuće je saopšteno da su Bidenovi advokati prvi put pronašli povjerljiva dokumenta, iz vremena kad je bio potpredsjednik, u prostorijama njegove organizacije u Washingtonu.

Advokati su pronašli dokumenta u kancelariji u Centru Penn Biden u Washingtonu, kada su pripremali prostor za iseljenje, i kontaktirali Nacionalni arhiv koji baštini predsjedničke papire. Biden je radio u centru u Washingtonu od 2017. do predsjedničke kampanje.

Sekretarijat za pravosuđe trenutno revidira dokumentaciju koja je pronađena u Centru Penn Biden, a državni tužilac Merrick Garland zatražio je od Johna Lauscha, američkog tužioca u Chicagu, da se bavi time, rekao je izvor je za AP. Lausch je jedan od tužilaca koji su ostali na funkciji iz vremena Trumpa.

Bez obzira na reviziju Sekrtarijata, i samo otkriće da je Biden potencijalno pogrešno rukovao povjerljivim ili predsjedničkim papirima, stvoriće političke probleme za predsjednika koji je Trumpovu odluku da čuva stotine takvih zapisa u svojoj vili na Floridi nazvao „neodgovornom”.

Biden je rekao da je bio „iznenađen kada je saznao da postoje bilo kakvi zvanični dokumenti u njegovoj privatnoj kancelariji”, ali da su njegovi advokati uradili ono što je trebalo da urade - odmah pozvali Nacionalni arhiv.

Republikanci u Kongresu traže da obavještajne služe urade „procjenu štete” u vezi sa pronađenim poverljivim dokumentima.

Ovo otkriće također može da zakomplikuje odluku Sekretarijata za pravosuđe o tome da li da podigne optužnicu protiv Trumpa u sličnom slučaju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG