Linkovi

Poznata imena Rusa kojima je EU uvela sankcije zbog pokušaja trovanja Navaljnog


RUSSIA -- Russian President Vladimir Putin (R) and Federal Security Service Director Aleksandr Bortnikov attend a concert marking Russian Security Service Officer Day, in Moscow, December 19, 2019
RUSSIA -- Russian President Vladimir Putin (R) and Federal Security Service Director Aleksandr Bortnikov attend a concert marking Russian Security Service Officer Day, in Moscow, December 19, 2019

Europska unija nametnula je zamrzavanje imovine i zabranu putovanja protiv šest visokih ruskih dužnosnika i jedne organizacije zbog "pokušaja atentata" na ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog hemijskim sredstvom u sovjetskom stilu u augustu.

Službeni list EU objavio je 15. oktobra imena ciljanih pojedinaca za koje se vjeruje da su odgovorni za trovanje koje je Navaljnom zamalo oduzelo život, kao i organizaciji uključenoj u program koji je proizveo skupinu nervnih sredstava poznatu kao novičok.

Među dužnosnicima su Aleksander Bortnikov, šef ruske Federalne službe sigurnosti (FSB), dva zamjenika ministra obrane, Aleksej Kirivoručko i Pavel Popov, Andrej Jarin i Sergej Kirienko iz predsjedničkog ureda, kao i Sergej Menijailo, izaslanik predsjednika Vladimira Putina u Sibirskom saveznom okrugu.

Ciljana organizacija je Državni istraživački institut za organsku hemiju i tehnologiju, koji je bio odgovoran za razvoj nervnih sredstava tokom sovjetske ere.

Odvojeno, blok je sankcinirao i poslovnog čovjeka povezanog s Kremljem, Jevgenija Prigožina, poznatog kao "Putinov kuhar", zbog njegove uloge u libijskom građanskom ratu.

"Europsko vijeće osudilo je pokušaj atentata na Alekseja Navaljnog. Korištenje kemijskog oružja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava“, navodi se u službenom saoćenju.

"S obzirom na kontinuiranu prijetnju širenja i uporabe hemijskog oružja, šest osoba i jedan entitet trebali bi biti uključeni u popis fizičkih i pravnih osoba, entiteta i tijela koja podliježu restriktivnim mjerama", dodaje se.

Pariz i Berlin tražili su kaznene mjere EU nakon što je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) 6. oktobra potvrdila nalaze specijaliziranih laboratorija u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj da je Navaljni otrovan nervnim sredstvom iz skupine novičok.

Njemačka i Francuska optužile su Rusiju da nije u potpunosti istražila okolnosti trovanja i nikoga nije smatrala odgovornim.

EU je prošle godine stavio na crnu listu šefa ruske vojne obavještajne službe GRU Igora Kostjukova i njegovog zamjenika Vladimira Aleksejeva, s dvojicom osumnjičenih agenata GRU-a koje je Britanija optužila za gotovo smrtno trovanje ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije.

Britanske su vlasti novičok identificirale kao toksin upotrijebljen u incidentu 2018. u engleskom gradu Salisburyju.

Navaljni, žestoki kritičar Vladimira Putina i istaknuti antikorupcijski borac, za trovanje je optužio ruskog predsjednika. Otpušten je iz berlinske bolnice 22. septembra nakon što je 32 dana proveo u klinici.

Ruske vlasti odlučno su negirale navode o umiješanosti, opirale se međunarodnom pritisku da pokrenu kaznenu istragu i optužile zapadne čelnike da su pokrenuli kampanju dezinformacija zbog Navaljnijeve bolesti.

Prema službenom listu EU, Prigožin je također kažnjen zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja, rekavši da je "angažiran i pruža podršku aktivnostima Wagner Grupe u Libiji, koje prijete miru, stabilnosti i sigurnosti zemlje".

Grupa Vagner ruska je vojna izvođačka snaga koja djeluje u Libiji, Siriji i Africi.
Sjedinjene Države prethodno su sankcionirale Prigožina zbog njegovog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG