Linkovi

Demokrate pokušavaju da pooštre kontrolu prodaje oružja


ARHIVA - Učenici na jednom od skupova ispred zgrade Kongresa u Vašingtonu, na kojem su tražili strožiju konrolu prodaje oružja (Foto: AP/Jose Luis Magana)
ARHIVA - Učenici na jednom od skupova ispred zgrade Kongresa u Vašingtonu, na kojem su tražili strožiju konrolu prodaje oružja (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Predstavnički dom američkog Kongresa glasa o drugom zakonu o kontroli prodaje oružja, dan pošto je u tom tijelu usvojen ključni prijedlog, kojim se provjera podataka kupaca proširuje i na one koji oružje kupuju preko interneta ili na sajmovima.

Prijedlog je usvojen sa 240 glasova za i 190 protiv, pretežno po stranačkoj liniji. Demokrate tvrde da je zakon - veliki korak u suočavanju sa problemom oružanog nasilja u zemlji.

"Ovdje nije riječ o oduzimanju oružja već o spriječavanju da oružje dospije u ruke ljudi koji rade loše stvari a za koje možemo da predvidimo da su opasni”, rekao je demokrtaski kongresmen iz Merilenda ​Steni Hojer.

Njegov republikanski kolega iz Alabame Bredli Birn bio je vrlo oštar:

"Gospodine predsjedavajući, imam jednu vijest za vas iz većine - vlasnici oružja u Americi gledaju ovu debatu, znaju o čemu se ovde radi i da je ovaj prijedlog samo varka, da bi se polako narušio Drugi amandman i naš Ustav”.

Predstavnički dom sada glasa o drugom zakonu, koji predviđa da se vrijeme provjere podataka kupaca oružja, koja nekad traje svega nekoliko minuta, produži u nekim slučajevima na najmanje deset dana.

Dva zakona će vjerovatno naići na snažniji otpor u Senatu koji kontrolišu republikanci. Protivnici prijedloga kažu da on ni na koji način neće spriječiti kriminalce da se domognu oružja. Predsjednik Trump rekao je da podržava širu provjeru podataka kupaca oružja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG