Linkovi

Amerikanci posjeduju više oružja nego stanovnici bilo koje druge zemlje


Arhiva - Agent američkog Biroa za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive drži puške u kancelariji ATF-a, Kalifornija, 9. augusta 2017.

Civili u Sjedinjenim Državama posjeduju više oružja nego stanovnici bilo koje druge zemlje, držeći u svom posjedu 40 posto od procijenjenih 857 miliona komada oružja u privatnim rukama, otkriva novi izvještaj.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak, ženevska Mreža malog oružja (Small Arms Survey) kaže se da Amerikanci posjeduju 393 miliona komada vatrenog oružja više nego svi vlasnici zajedno u narednih 25 najviše rangiranih zemalja. Izvještaj poredi podatke prikupljene tokom protekle decenije.

Poređenja radi, Indija i Kina, od kojih svaka ima populaciju od oko 1,3 milijarde ljudi, dolaze na drugo i treće mjesto, sa 71 milion i 49,1 milion civila koji posjeduju oružje.

"Obični Amerikanci kupuju otprilike 14 miliona komada novog i uveženog oružja svake godine", rekao je autor studije Aaron Karp na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izvještaj.

On kaže da tržište oružja u SAD nije samo veliko, već i jedinstveno.

"Neobično je da obični ljudi mogu da kupuju vrlo moćno oružje, koje nije dostupno u mnogim drugim zemljama - poluautomatske puške su najbolji primjer", rekao je.

Kontrola naoružanja je vruća politička tema u Sjedinjenim Državama nakon talasa masovnih pucnjava u školama i na javnim događajima.

Autor studije kaže da takvi događaji često rezultiraju porastom kupovine oružja.

"Panična kupovina nakon masovnih ubistava, masakra, glavni je fenomen, pa tako nakon Sandy Hooka, na primjer, nakon pucnjave u Las Vegasu imate najveći talas kupovine", rekao je, govoreći od pucnjavi iz 2012. u osnovnoj školi u Connecticutu i masovnoj pucnjavi od prošlog oktobra na koncertu na otvorenom u Nevadi.

Pucnjava na Dan svetog Valentina ove godine u Pakrlandu u kojoj je ubijeno 17 ljudi, dala je novi zamah zagovaranju kontrole naoružavanja u SAD. Predvođena preživjelim učenicima, vodi se stalna debata o tome kako okončati epidemiju masovnih pucnjava.

Trumpova administracija rekla je da će raditi na poboljšanju bezbjednosti u školama, ali nije pozvana na novo zakonodavstvo o kontroli naoružavanja.

XS
SM
MD
LG