Linkovi

Sud zabranio objavu uputa za printanje 3D oružja u SAD


Demonstracija 3D pištolja - Cody Wilson iz Defense Distributed. (YouTube)
Demonstracija 3D pištolja - Cody Wilson iz Defense Distributed. (YouTube)

Američki savezni sudac blokirao je objavu uputa koje korisnicima omogućuju trodimenzionalni ispis vatrenog oružja, objavio je BBC.

Tvrtka Defense Distributed objavila je upute za 3D ispis u utorak, pet dana prije nego što je planirano.

To joj je omogućio sporazum s Trumpovom administracijom postignut u junu.

No, osam saveznih država i Washington D.C. u ponedjeljak su zatražili zabranu sporazuma, tvrdeći da je neregistrirano oružje rizično za sigurnost građana.

Savezni sudac Robert Lasnik donio je privremenu zabranu i zaustavio objavu nekoliko sati prije 1. augusta, rekavši da bi upute mogle pasti u krive ruke.

"3D printeri postoje na javnim fakultetima i javnim mjestima i mogla bi nastati nepopravljiva šteta", rekao je Lasnik.Iako se očekivalo da će Defense Distributed upute objaviti u srijedu, to je za devet različitih vrsta oružja učinio još prošloga tjedna,

Od petka do subote, više od 10.000 ljudi skinulo je upute za oružje AR-15, istu onu pušku kojom je izvršena većina masovnih pucnjava u Americi.

Tužbu protiv Trumpove administracije podnijeli su Washington, New York, New Jersey, Massachusetts, Connecticut, Pennsylvania, Oregon, Maryland i Washington DC.

"Vlada nije uzela u obzir posljedice za nacionalnu sigurnost, kao ni utjecaj dogovora na sposobnost saveznih država da zaštite sigurnost unutar svojih granica", rekli su tužitelji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG