Linkovi

2018: Sedam pucnjava u školama u SAD-u u kojima su ubijena ili ranjena djeca


Policijska patrola nakon pucnjave u srednjoj školi u Parklandu, Florida.
Policijska patrola nakon pucnjave u srednjoj školi u Parklandu, Florida.

U SAD se od početka godine dogodilo nekoliko pucnjava u školama u kojima su poginula ili povrijeđena djeca.

U srednjoj školi u Parklandu na Floridi je u srijedu ubijeno 17 osoba, kada je bivši učenik te škole pucao na učenike i nastavnike. Ranjeno je još 15 osoba.

Prema podacima organizacije Everytown for Gun Safety, u Americi se u 2018. dogodilo 18 incidenata povezanih sa vatrenim oružjem.

Osam se dogodilo u školama ili njihovoj blizini, ali u tim slučajevima nije bilo povrijeđenih ili mrtvih. Dva incidenta bili su pokušaji samoubistva u kojima napadači nisu imali namjeru da povrede druge.

Uz napad na Floridi, od početka godine desilo se šest incidenata u kojima su učenici ubijeni ili ranjeni:

5. februar 2018., srednja škola u Oxon Hillu, Maryland​: jedan učenik je ranjen na parkingu škole, zbog čega su uhapšena dvojica tinejdžera.

1. februar 2018., osnovna škola Salvador B. Castro​ u Los Angelesu: 12 godišnja devojčica je slučajno opalila pištoljem i ranila četvoro učenika.

23. januar 2018., srednja škola okruga Marshall​ u Bentonu, Kentucky​: dvoje učenika je ubijeno, a više desetina ranjeno kada je na njih pucao 15-godišnjak koji je uhapšen.

22. januar 2018., srednja škola The NET Charter​ Gentillyju, Louisiana​: jedan učenik je ranjen nakon što je napadač počeo da puca u djecu koja su na pauzi za ručak bila na školskom parkingu.

22. januar 2018., srednja škola u gradu Italy, Texas​: 16-godišnja djevojčica je ranjena kada je na nju pucao jedan dječak u kafeteriji.

20. januar 2018., Univerzitet Wake Forest, Sjeverna Carolina​: 20-godišnji fudbaler je ubijen u studentskom kampusu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG