Linkovi

Najviši pravosudni funkcioner u BiH najavio ostavku


Milan Tegeltija, President Of High Judicial and Prosecutorial Council of Bosnia and Herzegovina
Milan Tegeltija, President Of High Judicial and Prosecutorial Council of Bosnia and Herzegovina

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) najavio je da će podnijeti ostavku na funkcije predsjednika i člana Vijeća ali i sve druge pravosudne funkcije koje obnaša. On je najavio da će ostavku na funkcije u VSTV-u podnijeti naredne sedmice nakon sjednice Vijeća.

Sljedeće sedmice, nakon sjednice VSTV-a, podnijet ću ostavku na poziciju predsjednika VSTV-a i člana VSTV-a. Ovakva odluka je konačna i ništa je ne može promijeniti”, kazao je Tegeltija.

On je pozvao i neke druge članove Vijeća da podnesu ostavke.

Sljedeće sedmice, na dan kad budem predavao ostavku, očekujem da to učine, kako su prethodno obećali i sljedeći članovi Savjeta; Goran Nezirović, Berina Alihodžić, Slavo Lakić, Selim Karamehić i Biljana Simeunović”, kazao je Tegeltija navodeći da su osnovni razlozi za njihove ostavke to što su nosioci Podvijeća Federacije.

Bili su nosioci svih aktivnosti u svim reformskim procesima koje je usvajalo vijeće u cjelini. Kako su rekli da postoji loša percepcija u javnosti zbog aktivnosti koje je savjet radio i kako je korektno i moralno da ispune svoje obećanje, preuzmu odgovornost i podnesu ostavke. To se ne odnosi na Biljanu Simeunović koja je skoro došla u Savjet”, kazao je Tegeltija.

On je rekao da dolazi iz Republike Srpske i da voli ovaj entitet protiv kojeg nikada neće uraditi ništa.

Ali to ne znači da nisam savjesno i dogovorno obavljao dužnost predsjednika VSTS kao institucije BiH za koju su me izabrali članovi VSTS-a. Smatram da je to jedino ispravno. Kao čovjek i kao građanin bez obzira na ove odluke, u svom punom kapacitetu nakon što tehnički završimo ovu stvar, u svom punom kapacitetu ostajem na raspolaganju RS-u”, kazao je Tegeltija navodeći kako su od prvog dana preuzimanja dužnosti na njega počeli napadi.

Ovu odluku Tegeltija je donio nakon što je na posljednjoj, vanrednoj sjednici Vijeća zaključkom pozvan da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH.

Sjednica je sazvana nakon objavljenog audiosnimka razgovora između Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju, a na njenom dnevnom redu bila je jedna tačka – aktuelna situacija.

Podnošenje ostavke od Tegeltije je tražilo devet od 14 prisutnih članova Vijeća, dok je za zaključak o razmatranju ostavke glasalo njih sedam, uključujući i Tegeltiju.

Kako je definirano ovim zaključkom, usljed svih okolnosti došlo je do narušavanja partnerstva između VSTV-a i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što značajno otežava rad VSTV-a BiH i započetih projekata. Ovaj zaključak usvojili su članovi Vijeća koji se nisu mogli izjasniti o odgovornosti predsjednika VSTV-a BiH na osnovu u medijima objavljenog audio sadržaja, jer se ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost.

Nakon sjednice, međunarodne organizacije pozvale su na uvažavanje zaključka o podnošenju ostavke, naglašavajući kako bi to bio značajan korak ka obnovi integriteta i reputacije same institucije.

Tegeltija je u svom obraćanju na sjednici VSTV-a, ali i u svojim izjavama u medijima, kazao kako je snimak montiran, te da nije zakonit, niti autentičan.

U jednom od intervjua datih povodom objavljenog audiosnimka je kazao kako već godinu dana zna za nezakonita snimanja. Tegeltija je zbog toga 1. decembra podnio krivičnu prijavu protiv NN lica povezanih ili zaposlenih u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) zbog dugogodišnjih nezakonitih radnji protiv predsjednika VSTV-a

Tegeltija je za člana Vijeća izabran u junu 2014. godine, kada su za njega glasale sudije okružnih sudova, Višeg privrednog suda Banja Luka, osnovnih sudova i okružnih privrednih sudova Republike Srpske. Na ovu poziciju reizabran je u junu 2018. godine.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG