Linkovi

OHR poziva predsjednika VSTV-a da podnese ostavku


Valentin Inzko, Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH
Valentin Inzko, Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH

Kancelarija visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR BiH) pozvala je u petak, 27. novembra predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća BiH Milana Tegeltiju da podnese ostavku, nakon što se našao u središtu nove afere.

"Kako bi se vratio integritet ovoj istaknutoj pravosudnoj funkciji, gospodin Tegeltija treba pokazati profesionalnu i ličnu čestitost i preduzeti korak koji se očekuje nakon kontinuirano neadekvatnog obavljanja svojih dužnosti. To bi takođe pomoglo da se popravi imidž VSTV-a koji je dodatno narušen ovim aktivnostima. VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika", naveli su u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) u OHR-u.

Protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije podnesena je disciplinska prijava nakon što se u javnosti pojavio snimak razgovora Tegeltije o imenovanju sestre bivše članice VSTV-a Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija.

U OHR-u poručuju kako je “reputacija bosanskohercegovačkog pravosuđa je trenutno na dnu, a s pojavom ovog snimka pretrpjela je još jedan snažan udarac”.

Razgovori poput onog koji se čuje na snimku istinski demoraliziraju i djeluju demotivirajuće za cjelokupno pravosuđe, a ono je temelj svake države i svakog društva. Dovode u pitanje kredibilitet institucija i rad svih poštenih i predanih profesionalaca u pravosudnim institucijama BiH na svim nivoima, uključujući i one članove VSTV-a koji žele raditi u službi ove institucije” ističu u OHR-u.

U Kancelariji visokog predstavnika ocjenjuju kako je nakon nove afere, te nakon tzv. afere 'Potkivanje', teško, štaviše gotovo nemoguće obnoviti integritet predsjednika VSTV-a.

XS
SM
MD
LG