Linkovi

Milan Tegeltija nije smijenjen na vanrednoj sjednici VSTV-a


Milan Tegeltija na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Sarajevo, 23. maj 2019. godine
Milan Tegeltija na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Sarajevo, 23. maj 2019. godine

Uprkos novom skandalu u kojem se našao predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija, članovi Vijeća nisu na današnjoj sjednici glasali za njegovu smjenu. Vijeće je donijelo tri zaključka. Oni pozivaju Tegeltiju da razmotri podnošenje ostavke.

Članovima Vijeća zakonski propisi omogućavaju da podnose prijedloge o smjeni članova. Za smjenu je potrebno je da za takav prijedlog glasaju dvije trećine članova Vijeća.

Tokom rasprave neki članovi Vijeća pozvali su Tegeltiju da podnese ostavku.

Vanredna sjednica Vijeća uslijedila je nakon što je portal Istraga objavio snimak kako Tegeltija razgovara sa članicom Vijeća Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na funkciju u pravosuđu.

Tegeltija se na sjednici, a i proteklih dana, branio tako što je govorio da je riječ o montiranom i nezakonitom snimku.

Vijeće je danas zaključilo da se nezakonitim snimanjem i praćenjem ugrožava njihova sigurnost, da se o odgovornosti predsjednika ne mogu izjasniti na osnovu objavljenog audio snimka u medijima jer se ne može potvrditi zakonitost i autentičnost. U trećem zaključku, predsjednik Tegeltija je pozvan da razmotri podnošenje ostavke.

„Za ovaj treći zaključak, glasao sam ja lično”, rekao je Tegeltija nakon sjednice.

BIRN BiH prenosi da je tokom rasprave devet članova tražilo smjenu Tegeltije, a kraju je tek sedam članova, uključujući i Tegeltiju, glasalo za razmatranje podnošenja ostavke.

Vijeće broji 15 članova, a sjednici je prisustvovalo 14.

Ovo nije prvi put da se Tegeltija, kao najviši pravosudni funkcioner našao u skandalu.

Prošle godine, magazin Žurnal objavio je snimak kako Tegeltija u kafani razgovara o sudskim predmetima sa biznismenom Nerminom Aleševićem i inspektorom SIPA-e Markom Pandžom.

Tada su članovi Vijeća podržali Tegeltiju, a on je poslije oslobođen i od disciplinske odgovornosti.

Također prošle godine, predstavljen je i izvještaj pravnih stručnjaka u Briselu o pravosuđu u BiH.

U izvještaju, kojeg je predstavio nezavisni pravni stručnjak Evropske unije Reinhard Priebe, kaže se da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće i samo postalo dio problema.

„Građani, pa čak i članovi pravosudne zajednice često percipiraju VSTV kao centar neotuđive moći u rukama osoba koje služe interesima mreže političkih pokrovitelja i utjecaja”, navodi se u izvještaju.

XS
SM
MD
LG