Linkovi

BiH: Nema ugroženosti štićenih osoba


Sarajevo
Sarajevo

Nakon otkrivanja nove afere navišeg funkcionera BH pravosuđa Milana Tegeltije u javnost su više puta iznijete nepotkrijepljene tvrdnje o njegovoj navodnoj fizičkoj ugroženosti u Sarajevu. Državna policijska agencija koja štiti visoke funkcionere kaže da nema nikakvih dokaza o ugroženosti visokih funkcionera, pa ni onih iz Republike Srpske.

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH je nakon sastanka u Banja Luci sa Željkom Cvijanović, predsjednicom RS-a i Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH, izjavio je da se u Sarajevu ne osjeća sigurno i da mu prijete likvidacijom.

Zadnjih dana, od izbijanja na vidjelo njegove nove afere, na društvenim mrežama i u intervjuima medijima Tegeltija je više puta iznio nepotkrijepljene tvrdnje o ugroženoj sigurnosti u Sarajevu.

Argument od kojeg je počelo širenje nepotkrijepljenih tvrdnji o ugroženosti u Sarajevu Tegeltija je našao u tweetu nepoznate osobe, sa nepoznate lokacije.

Do vlasnika Twitter računa sa kojeg je tweet poslat pokušava da dođe državna Agencija za istragu i zaštite (SIPA) ali do sada nije bilo informacija o njihovoj uspješnosti.

Tweet koji je prestrašio Tegeltiju došao je kao odgovor na njegovo javno opraštanje sa folk pjevačem Džej Ramadanovskim.

Član Predsjedništva Milorad Dodik, osoba koja je na američkoj listi sankcionisanih zbog opstrukcije dejtonskog sporazuma te entitetska predsjednica Željka Cvijanović navodnu ugroženost nepotkrijepljeno su proširili na sve funkcionere iz Republike Srpske koji žive u Sarajevu.

Glas Amerike kontaktirao je Direkciju za koordinaciju policijskih tijela u BiH, koja se, pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, bavi zaštitom visokih funkcionera, tražeći odgovor o stanju sigurnosti štićenih osoba, među njima i funkcionera iz entiteta Republika Srpska.

U odgovoru koji smo dobili Direkcija navodi da nemaju saznanja o navodnoj ugroženoj sigurnosti funkcionera u Sarajevu.

"U skladu sa važećim propisima Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, osigurava članove Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg i ministre u Vijeću ministara, predsjedavajućeg i zamjenike domova Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika Suda BiH, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, te i druge VIP ličnosti u skladu sa zaključcima Vijeća ministara BiH i procjenom njihove ugroženosti.

Direkcija svakodnevno razmjenjuje sigurnosne podatke sa policijskim agencijama i drugim partnerskim agencijama, te sve informacije koje se prikupe, a odnose se na sigurnost štičenih osoba se provjeravaju i po njima postupa.

U zadnje vrijeme nije bilo ozbiljnih prijetnji koji bi upućivali na ugroženost života i zdravlja štićenih osoba.", stoji u odgovoru iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

XS
SM
MD
LG